6 de febr. 2017

Alícia Casals va parlar de TECNOLOGIA, ROBÒTICA I SOCIETAT EN EL SEGLE XXI. Dimarts 7 de febrer.

L’evolució tecnològica ha anat transformant la forma de vida a la societat en tots els àmbits al llarg de la historia: eines, màquines i motors; electricitat, electrònica, ordinador i informàtica. En els darrers anys, la robòtica significa una síntesi de l’evolució i ús de la tecnologia per al control sofisticat de les intervencions i de les actuacions. En l’entorn industrial ha millorat molts processos de producció realitzant tasques rutinàries de forma eficaç. També, s’ha obert camí en el món dels serveis on s’utilitzen per a l’exploració d’entorns de difícil accés a les persones o bé per distància, per raons de salut o perill,  exploracions o rescats. Els seus múltiples àmbits d’aplicació, tan diversos com l’espai, el manteniment: intervencions en línies elèctriques, reparacions de clavegueres. L’entorn submarí. L’obra civil: control dels punts de corrosió en dipòsits. A la medicina on permet obtenir imatges, analitzar informació i així poder planificar les operacions de l’àmbit de la microcirurgia i implants. 
La nano robòtica, per a l’exploració interna i l’emissió de l’antibiòtic en el lloc adequat, minimitza l’acció invasiva perquè arriba al lloc i dóna la medicació, es tracten les cèl·lules afectades i per tant es redueix l’acció de mètodes més agressius al cos. A través del robot s’accedeix a un tipus de medicina més personalitzada que permet discernir i controlar el moviment en l’assistència de casos de malats paraplègics i en tetraplegies actuant a través d’un servei individualitzat i ajuda al moviment que la persona no pot fer. En els casos de la malaltia de Parkinson ajuda a controlar i garantir la seguretat del gest. També s’han creats robots com animals de companyia que interactuen en casos problemes cognitius d’infants autistes i s’intenta crear comunicació, en forma de joguina la màquina interactua per crear empatia i ser un emissor que generi resposta des de la tendresa. 
Durant la conferència s’han exposat les diferents disciplines que marquen l’evolució tecnològica, i més en concret de la robòtica i el seu progrés. A les preguntes s’han analitzat també el seus efectes en la societat, amb la substitució dels robots en els llocs de treballs ocupat per persones. De tota manera l’evolució és imparable i en la societat del segle XXI la robòtica ha entrat tant per l’assistència directa més personal, com en els serveis en general. Resum Rosa Serra i Sala, fotografia Aurora Casals.

1 comentari:

  1. La conferència d'ahir, dimarts 7, va tenir nivell perquè la oersona conferenciant estava molt preparada, però ens va semblar molt tècnica, tant en la forma com en el fons.

    Segons com, el tema de la robòtica se'ns apareix un pèl llunyà aplicat a una societat com la nostra, que just està sortint com pot de la crisi, amb un índex d'atur massa elevat i amb capes importants de la població, tant autòctona com nouvinguda, sense preparació de cap mena per accedir al coneixement i a l'ús d'una tecnologia que, durant molt de temps encara, serà inaccessible per a la majoria de la població.

    El torn de preguntes, en canvi, va ser prou interessant.

    ResponElimina