20 de febr. 2016

Maruja Ballber va parlar sobre EL RESTRENYIMENT EN LES PERSONES GRANS. Dimartss 23 febrer.

La doctora. ha començat tot comentant que el tema del restrenyiment és un sobre el qual hi ha més consultes als Caps. La freqüència a Espanya està entre el 12 i 20% mentre que a Europa esta entre el 2 i 27%. És més freqüent en dones i, tres vegades més, en majors de 65 anys. Ha insistit al llarg de la conferència que és un tema d'hàbit i de temps, i que cal tenir-ho molt present.
També ha ressaltat la importància de fer exercici i de veure aigua, ha recomanat entre 1,5 i 2 l. que equival a beure de 8 a 10 gots diaris. Els especialistes segueixen les recomanacions de la OMS, els criteris de Roma i l'escala de “heces de Bristol” , en aquesta escala es considera que la banda baixa 1, 2, 3 equival a restrenyiment, el 4 i 5 normalitat i el 6 i 7 descomposició.
Les causes del restrenyiment poden ser funcionals a nivell intern o extern, o degut a la ingesta de fàrmacs diversos. Cal considerar les símptomes d'alarma  com pèrdua de pes injustificada, massa rectal palpable, sang oculta, anèmia, canvi en les deposicions, dolor abdominal, història familiar de càncer colo-rectal i inflamatòria intestinal. En aquests casos cal fer proves complementàries com: temps de trànsit colònic, manometria recto-anal, test de pulsió d'una pilota per evitar complicacions que poden derivar a;  incontinència, megacòlon idiopàtic, hemorroïdes, prolapse rectal, ansietat, o sobre utilització de laxants, entre d'altres.
El tractament pot ser no farmacològic i farmacològic. No farmacològic l' OMS recomana; 25 gr. de fibra al dia, aigua abundant, exercici físic, mantenir una conducta (hàbit) defecatòria, probiòtics. El té, el cafè i oli d'oliva són favorables. Farmacològic; formadors de massa, laxants osmòtics, laxants estimulants, laxants emol·lients, ènemes de neteja entre d'altres. 
Per acabar ha recomanat evitar l’estrès, els nervis i mantenir habitualment una dieta de fruites , verdures i fruits secs. Resum Carme Esplugas- Fotografia Aurora Masat.