10 de des. 2023

Sílvia Fernàndez Cadevall ha parlat sobre L'ARTTERÀPIA COM A DISCIPLINA INNOVADORA. Dimarts 12 de desembre.

El dimarts 12 de desembre ens va visitar la Silvia Fernàndez Cadevall, fundadora i presidenta de la Fundació 'Arte Paliativo', graduada en Educació Social, màster de 'Counselling' i especialista en 'Artteràpia i Investigació Clínica'. També ha estat, aquest 2023, 'Premi Princesa de Girona' en l’apartat Social.
Ens va explicar que l'Artteràpia és una medicina complementària i no pas alternativa, que té per finalitat acompanyar i reduir el dolor emocional de persones amb malalties avançades, per mitjà de tallers d’expressió artística, en sessions individuals o tallers grupals. Han creat una xarxa de sinergies i col·laboració amb entitats, hospitals, universitats, professionals sanitaris, educadors socials i artistes.
Ens va fer una exposició concreta de la seva tasca que, per ser privada, cal anar-la oferint i realitzant a diferents llocs i que, amb el temps, s’espera que arribi a ser tinguda en compte o incorporada per a tothom per mitjà de la sanitat pública, com ha passat amb altres medicines alternatives.

Per mitjà de les seves explicacions i imatges, vam poder copsar la gran labor professional que fan i el nivell emocional que s’arriba a crear gràcies al seu treball, així com el benefici que suposa per la gent malalta a qui s’adrecen.
Persones que pateixen malalties, fins i tot, que els queda poc temps de vida i que, a través de l'art se senten més vives que mai. Els mateixos metges i infermeres d'hospitals, residències o centres de dia, expliquen els beneficis que l'art té per aquestes persones.
En definitiva, n’hem extret que per elles i ells és una feina encomiable, tot i que també professional, fet per mitjà d'una fundació privada. 
I que per acabar, segur que tots voldríem que aviat arribés a ser assequible a molts llocs i, per tant, a molta gent.
Resum de Joan Antoni Lledó, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.