10 de març 2015

Oriol Guinart i Berrueco va parlar sobre com FEM FRONT AL CANVI CLIMÀTIC...LA PROPOSTA DE GRANOLLERS. Dimarts dia 10 de març.

Se’ns presenta una triple crisi: ecològica, energètica i econòmica.
ECOLÒGICA. El canvi climàtic és un problema. L’efecte hivernacle no és dolent, el què es dolent és un excés, el gel s’esfondrà i a la tundra siberiana surten flamarades de metà. A la zona Mediterrània comença ha haver huracans i forts vents, que haurien d’estar al nord d’Europa. Ara diem que a l’estiu no fa estiu.
ENERGÈTICA. Per moure qualsevol cosa necessitem energia: petroli, energia solar...Per tenir energia cal gastar-la. Ara estem pitjor que a segles anteriors. Costa molt trobar petroli. El Sr. Manon King Hubbert, als anys 50 va establir que als anys 70 els EEUU arribarien al seu Peak Oil, i així ha estat. Al 2006 ha arribat a tot el món. L’Aràbia Saudí i la seva ària és l’única zona que encara proporciona petroli. El carbó arribarà al seu Peak al 2020/30, l’urani al 2030, el gas al 2015. Les energies no renovables representen el 92 % de l’energia. Al 2035 tindrem el 15% de l’energia que ara tenim. Cada any es gasta al món una milla cúbica de petroli.
ECONÒMICA. El bancs no poden pagar i canvien els diners per crèdit, amb la promesa que el tornaran. Europa ha de créixer un 2,5% per sortir de la crisi. L’economia i el petroli van parells, però com el petroli no creix, no es poden tornar els crèdits.
PROPOSTES. Resiliència què és la capacitat per entomar les situacions desfavorables. Actualment n’hi ha 1107 iniciatives, 43 d’elles oficials en diversos països del món. Cal que hi hagi un col·lectiu comunitari resilient, proactiu, local (de proximitat), amb un codi obert, auto organitzat, que sigui gratificant, i que sorgeixi des d’a baix. A Granollers es vol fer una agricultura ecològica en uns terrenys del Lledoner, tenim La Magrana Vallesana, Granollers pedala, Som energia, Granollers en transició ets. Es fan vermuts informatius d’aquestes propostes, als que estem tots convidats. Resum i fotografia Mercè Gasch