12 d’oct. 2011

Joan Vives parlarà sobre La Música de Chopin, dimarts dia 18 d'octubre

Frédéric-François Chopin és generalment considerat com el més gran dels  compositors polonesos i entre els més grans compositors de piano, instrument per al qual va compondre quasi exclusivament. Originalment, el seu nom era Fryderyk Franciszek Chopin, però va adoptar la forma francesa: Frédéric-François quan va deixar Polònia i va anar a París a l'edat de vint anys, i d'on no va tornar mai. El seu llinatge és algunes vegades escrit Szopen en els texts polonesos. L'obra de Chopin representa el Romanticisme en el seu estat més pur. Se l'anomenava el Poeta del piano. Va influir notablement sobre altres compositors, com el pianista i compositor Franz Liszt i el compositor francès Claude Debussy. Entre les seves obres publicades s'inclouen masurques, estudis, preludis, nocturns, poloneses (cliqueu aquí per sentir-ne una), sonates i valsos per a piano.
Joan Vives, que és musicòleg i professor d’història de la música, serà l’encarregat de la conferència.

Intercanvi d'opinions entre els assistents
El que ha estat la conferència
Joan Vives, amb el seu estil planer, que no escatima en les seves classes tota la informació que pugui interessar als auditoris, ens ha ofert una xerrada interessantíssima sobre un músic tan conegut com Chopin.
Chopin és la representació del músic romàntic per naturalesa. Fill d’un servent d’origen francès i d’una aristòcrata polonesa empobrida, rep una acurada educació amb domini perfecte del francès i d’una especial e innata disposició per la musica. Estudia al Conservatori de Varsòvia, viatja i fa concerts. Va a París, centre de les noves tendències musicals i artístiques, i allà s’enamora d’una noia de bona família: i és refusat. Coneix més tard l’escriptora George Sand a qui estarà unit durant uns anys. Amb ella anirà a Mallorca on descobrirà el principi de la seva malaltia i, a Valldemosa, escriurà el Preludi anomenat de “la gota d’aigua”, angoixós poema sobre la mort.
Va escriure Poloneses, Valsos, Masurques, Estudis, Preludis, Sonates...Chopin prefereix el concerts íntims, “de saló”, als multitudinaris.
La seva música fluida d’un gran virtuosisme i agilitat evidencia els dons que Chopin posseïa per l’instrument del piano, que va ser quasi sempre el seu únic medi d’expressió musical. Aurora Masat, fotografia Mercè Gasch