13 de març 2022

Joan Vives ha parlat sobre els 250 ANYS del NAIXEMENT de LUDWIG van BEETHOVEN, dimarts dia 15.

Tots coneixem el personatge d’avui, el Mestre de Bonn, Ludwig van Beethoven. Parlar d’ell es un repte important per les dades personals però, coneixem sobretot la seva música que ha esdevingut un referent per generacions fins als nostres dies.
En Joan Vives, músic, mestre i expert divulgador ens ha captivat des del primer moment amb la seva narració fluida i entenedora: sobre l’home i el context històric que li va tocar viure: tot començant pels seus orígens per anar encadellant els moments més significatius de la seva vida: amb paraules planes i entenedores, sense caure en les anècdotes fàcils ni en banalitats, tot ha estat important!
   -La infantesa del mestre va tenir moltes influències de l’ambient social i polític del moment: la francmaçoneria i les consignes de ‘Llibertat, Igualtat i Fraternitat’ trencaven amb les reminiscències feudals dels reis europeus.
   -La seva música va ser innovadora i trencadora, avançada, deslliurant-se de cotilles acadèmiques.
  -Només amb 12 anys publica la seva primera composició titulada ‘9 Variacions’ sobre una Marxa d'Ernst Christoph Dressler. 
    -A partir d’aquí va gaudint, al llarg de la seva vida, de la protecció de diferents nobles entre ells el príncep elector de Colònia Maximilià Francesc, del compte Waldstein. 
   A través de tota l’exposició, i a manera de tast, ens fa escoltar diferents fragments molt ben escollits i, a cada un d’ells, en fa prèviament una acurada mini classe per tal de comprendre com el mestre ha concebut la partitura i els efectes que causa en el públic: com canvia realment l’audició quan ve acompanyada d’uns apunts tant encertats.
Gairebé no entra en el terreny personal d’amors i desamors, i potser millor així. 
El fet de la seva prematura sordesa afecta, de manera contundent, els anys que li queden de vida, tot privant-lo de mantenir unes relacions fluides i de gaudir de la música, una situació massa cruel per un músic!
Ens deixa un llegat ric, molt ric de vivències personals i d’innovació; va posar pedres fonamentals per l’evolució de la música i una gran obra que avui encara ens reconforta i tant ens agrada tant.
Crònica d'Esteve Garrell, fotografies de Mercè Gasch i Esteve Garrell, cartell de Montserrat Lluch.
.