25 de març 2015

Albert Estapé Vilà va parlar sobre QUÈ ENS DIU EL REBUT DE LA LLUM? Dimarts dia 24 de març.

El conferenciant va començar dient-nos que no ens podíem imaginar un món sense l’electricitat que ens ha donat un confort a canvi d’un preu. Nosaltres som la tercera generació amb aquestes comoditats.
Després va explicar com va arribar l’electricitat a Granollers, al 2013, i l’evolució de l’empresa Estevanell que porta 100 anys oferint servei. Estebanell i Pahisa era una empresa tèxtil al Ripollès i al 1910 Estebanell va fundar una central elèctrica a Centelles.
Al 1998 es liberalitza el sector elèctric amb la idea de treure monopolis i abaixar el preu de l’energia. Però no s’aconsegueix del tot. Hi ha tres aspectes a considerar: negoci de generació, lligat als salts d’aigua; comercialització, que és l’administració lligada a la compra i venda d’electricitat als usuaris; i la distribució de l’energia elèctrica, regulada per llei, que disposa de les infraestructures, és a dir dels cables.
El distribuïdor és l’emissor de la factura, ha de pactar amb el comercialitzador. La factura té tres parts: la potència en Kw. que ens permet tenir endollats diversos aparells alhora; l’energia, és a dir el consum en Kwh (volum gastat en temps); i els impostos que és una motxilla que posa l’estat.
Després ens va anar calculant el preu del confort segons el preu total que s’ha pagat per 60 dies (són rebuts de dos mesos) i s’obté el preu per dia. Per saber el preu del Kw. divideixes el preu total pagat pel número de Kw. gastats i tindràs el preu del Kwh. A partir d’aquí ens va anar calculant el preu d’un pastís, d’una rentadora, el que pagues per deixar-te un llum encès etc. Pel confort que ens donen són preus baixos. Hi ha altres formes d’energia però cap és perfecta. El petroli, per exemple, d’ell només aprofitem, per energia elèctrica, un 30%.
Actualment s’han canviat els comptadors existents per altres intel·ligents que ens diuen que gastem en cada moment i en cada hora del dia. Es poden fer lectures remotes, s’activen automàticament. Aquest nou sistema ha d’estar a punt al 2018. Fins ara l’electricitat no es pot acumular, com el gas per exemple, n’hi ha una dependència elèctrica, si la línia es fa malbé o es col·lapsa, no tinc electricitat a casa. Però es preveu poder comprar i vendre energia acumulada, sense la xarxa elèctrica però amb acumuladors. Es donarà pas a les energies renovables que seran més netes. Resum i fotografia de Mercè Gasch.