31 d’oct. 2021

Escarmís ens ha dit..."I ARA QUE ENS FEM GRANS, QUIN ÉS L'ESTIL DE VIDA QUE PORTEM?"

Així, amb aquesta pregunta comença l’exposició de les actituds poc saludables que s’adopten en moments determinats de la nostra vida. La descripció exhaustiva dels comportaments poc actius, i les seves conseqüències que afecten sobretot la mobilitat i la salut.
Uns exemples que ens ho deixen ben clar: quan ens diuen que el SEDENTARISME és la 4ª causa de mort al món, que la INACTIVITAT física s’ha convertit en un problema de Salut Pública, amb uns elevats costos econòmics per les malalties que se’n deriven, com cardiopaties, ictus, diabetis tipus II, càncer de mama i colon. Actius o sedentaris? Exercici físic planificat, i el terapèutic per recuperar les funcions deteriorades o perdudes, per malaltia, accident o deteriorament del sistema neuromusculesquelètic. L’Esport lligat a normes serà un bon aliat amb finalitats de lleure i competició.
Després d’un passeig per l’evolució humana s’arriba a reconèixer que NO estem adaptats a l’excés de recursos. El Sedentarisme i l’excés calòric en el menjar ens porten a l’obesitat, accelerant l’envelliment. L’ENVELLIMENT serà òptim quan combinem l’absència de malaltia i discapacitat, i adoptem compromís amb la vida i l’elevada funció física i cognitiva.
La FRAGILITAT, que és el deteriorament progressiu dels sistemes fisiològics amenaçant la salut i benestar, s’associa a la disminució de la funcionalitat augmentant el risc de discapacitat, dependència i la mort. Per revertir la fragilitat tenim al nostre abast l’exercici i una dieta adequada. Caigudes per pèrdua d’estabilitat relacionat amb la disminució de la visió, oïda i funcions cognitives i musculoesquelètiques.
     La FISIOTERÀPIA, és la gran aliada per entrenar i millorar el rendiment funcional.
   -La SARCOPÈNIA, ens diu que és la pèrdua progressiva de massa muscular amb l’increment de greix, perdent força i sent causa de discapacitat.
    -L’OBESITAT posa a l’individu en un elevat risc de discapacitat.

I ARA QUÈ? El moviment és vida. Si volem un envelliment saludable hem de ser físicament actius. Fer cas del nostre metge i mantenir el control de patologies, estat cognitiu, sucre, colesterol, sense oblidar el fisioterapeuta que ens indicarà quins exercicis necessitem per corregir o millorar les condicions físiques adaptades a la nostra situació personal, tot amb l’objectiu principal de ser FUNCIONALS.
-S’ha de trencar la idea de dir que els “vellets” que facin coses fàcils, tenen un Gran Potencial.
Com a resum ens fa fer uns exercicis bàsics per desentumir-nos després d’estona asseguts. Repetint els beneficis d’un exercici diari i continuat, que s’adapti a cada un de nosaltres ens ajudarà a frenar l’envelliment mantenint un bon estat de salut. Finalment i com a colofó ens quedem amb aquesta frase, “Cada dia, en el tren de la nostra vida, ens passa el vagó de l’exercici, agafar-lo és la nostra decisió. La doctora ens vendrà el bitllet i el fisioterapeuta ens ajudarà a pujar-hi. No el deixem passar!!!"
Resum Esteve Garrell, fotografia Mercè Gasch, cartell Montserrat Lluch.