3 de juny 2016

Dolors Bramon va dir: PARLEM DE L'ISLAM i FEM-HO BÉ: LA TERMINOLOGIA NO ÉS INNOCENT. Dimarts 7 de juny.

L’Islam és una manera de entendre Déu, que en àrab és diu Al·là. Els qui creuen en la cultura de l’Islam es diuen musulmans, són islàmics. La religió musulmana és de les que més creix i ho fa per Àfrica i Amèrica. Els mitjans de comunicació ens parlen d’ ISIS i DAES (inicials d’estat islàmic en àrab), però és millor anomenar-lo PEI (pretès estat islàmic). No és un estat pròpiament perquè no té territori amb fronteres. Al-Qaida, al 2004, el va situar a la Mesopotàmia entre el Tigris i l’Èufrates.
Apartir del 2010 és quan surt ja el mal anomenat Estat Islàmic, amb pretensió d’expandir-se per tot el món. La seva capital primera va ser Mossul i desprès Raqqa a l’Irak. Viuen del petroli, del comerç d’obres d’art, del tràfic d’òrgans del morts i de la droga. Van en contra dels arqueòlegs i l’arqueologia ja que volen que la història comenci a partir d’ells, l’anterior no existeix segons ells.  El PEI s’estén per Síria i Irak. Un estat ha de tenir exèrcit i el seu té un 2% de sirians i és mercenari, la resta de la població es fuga si pot. També hi ha dones que van a ajudar però les enreden i les fan servir per sexe i procrear. Tenen xarxes difícils de detectar, semblants a les dels pedòfils. Les seves xarxes socials serveixen per reclutar persones i obtenir diners, i les podem veure en la revista DABIQ , a Internet. En els seus plans d’estudis no entre ni la història, ni l’art, ni la geografia, perquè tot comença amb l’Islam. Ensenyen l’Alcorà, se l’aprenen de memòria en àrab del s. VII i és l’imam qui l’interpreta. Han encunyat moneda però no se sap si circula. Han proclamat el califat islàmic i Abû Bakr al-Bagdâdî és qui s’ha autoproclamat califa.
Tant Rússia com EEUU tenen interessos econòmics a la zona. Els refugiats per sortir del país han de pagar al pretès estat. Alguns països àrabs on tenen  grups de creients s’han adherit al califat islàmic. Segons l’Alcorà Déu va dictar la darrera normativa al profeta  Mohama i l’Alcorà va ser escrit 24 anys després de la seva predicació. L’Alcorà prohibeix que un musulmà lluiti contra un altre musulmà (xiïta, kurds), i diu que han de protegir la gent del ‘llibre’ (Bíblia = jueus, cristians, coptes, zaidites, sabeus etc.), però l’exèrcit del PEI els massacra a tots.
Els gihadistes, dels que se’n parla des del 2005, són assassins i terroristes. Gihad vol dir esforç per millorar la conducta i a l’Alcorà amb aquest sentit surt 25 vegades, i 10 vagades com a enfrontament bèl·lic. Els combatents de la gihad són mujahidins paraula emprada per Bin Laden. Resum i fotografia de Mercè Gasch.