18 de gen. 2015

Francesc Bailón va parlar de GROENLÀNDIA i la identitat INUIT, CAP UN ESTAT PROPI. Dimarts 20 de gener.

Francesc Bailón ens exposa la situació actual del poble inuit, conegut per nosaltres com el dels esquimals. La seva història va començar fa 4.500 anys amb les migracions procedents de Sibèria, el Nord canadenc i Alaska que s'estableixen a Groenlàndia. Ells mateixos s'anomenen "inuits" que vol dir "sers humans". La climatologia no afavoreix el seu establiment però aconsegueixen aclimatar-se i viure dels pocs recursos que la terra de neu i gel els oferia.
Fins el segle XVI no tenen contacte amb l'home blanc. El primer d'ells va ser un missioner. Altres foren els balleners i els expedicionaris. Aquest home comença la seva cristianització aprenent la seva llengua i proporcionant el llenguatge escrit. Fa editar Bíblies en el llenguatge inuit i els ensenya a llegir. Actualment no tenen analfabets, tots els nens i nenes van a escola. Amb el fet de saber llegir i escriure neix el sentiment de nació.
Groenlàndia és una província danesa. Al 1953 son raptats 10.000 infants i traslladats a Dinamarca per donar-lis educació i retornar-los preparats per ser l'élite cultural i política de Groenlàndia. Però la resposta d'aquests joves va ser inesperada, no es senten danesos sinó groenlandesos i creen l'estatut d'autonomia en defensa de la seva nació. Presentat a La Haya en el 1970 es converteix amb el primer Govern Autònom " kqalit" o "Terra dels groenlandesos"
És un país sense carreteres, els desplaçaments es fan en barca, avió, helicòpter o el tradicional trineu de gossos. El menjar quotidià es la carn de foca, ja tenen supermercat però prefereixen la seva menja tradicional. Des el 2002 estan protegits per els Drets Internacionals doncs, amb la separació de Dinamarca desprès de celebrar un Referèndum on tots els partits polítics van votar per l'independència, han quedat fora de la Comunitat Europea, però poden escollir amb llibertat els tractats, els drets de pesca, els minerals rars, el turisme. El seu pensament de nació es: "No permetrem que ens robin els nostres recursos". Resum: Aurora Masat, fotografía: Mercè Gasch