15 d’abr. 2023

Joan Vives ha parlat sobre FRANZ LISZT, ENTRE L'ESPECTACLE I LA INNOVACIÓ MUSICAL? Dimarts 18 d'abril de 2023.

El conferenciant, com a professor d’Història de la Música, músic i magnífic divulgador musical ens ha fet viure durant més d’una hora, descrivint amb gran nivell i un alt contingut de dades, de la manera que ens té ben acostumats, totalment amena, propera i distreta. Ara tots sabem moltes més coses del magnífic pianista i compositor Franz Liszt, sense oblidar el més important, la seva manera de lligar el tema principal amb personatges i fets de l’època en què va viure i desenvolupar la seva magnífica música. 
Joan Vives defineix Franz Liszt com «El rei de l’espectacle pianístic esdevingut un visionari».
Nascut al Burgenland en una família austríaca d’origen hongarès, va ser un nen prodigi. Alumne de Carl Czerny va arribar a conèixer personalment Ludwig van Beethoven quan tenia 13 anys. El record d’aquella trobada es va convertir en un etern testimoni d’admiració. El seu destí immediat, però, va ser París on va arribar al costat dels seus pares. 
A Paris coneixeria Berlioz, Chopin, Paganini... entre altres, i també qui va ser la seva primera parella oficial, la Comtessa Marie d’Agoult, mare del seus tres fills, que van néixer en el moment més intens de l’activitat com a concertista virtuós que el va portar per tota Europa.
També a Barcelona on l’any 1845 i durant tres setmanes va arribar a fer 6 concerts amb gran èxit: tres a la Societat Filharmònica del carrer Hospital i tres al Teatre Nou del carrer del Duc.
L’oferiment del càrrec de director d’orquestra que li va fer el Duc de Weimar propicia un gran canvi en la seva vida. 
Abandona la vida nòmada de virtuós per instal·lar-se a la capital de la Turíngia. En paral·lel començava una nova relació sentimental, aquest cop amb la Princesa Carolyne zu Sayn-Wittgenstein.
El trencament de la parella el 1861, comporta canvis a la seva vida. Liszt substitueix temporalment el piano i la música orquestral per l’orgue i la música sacra, alhora que decideix traslladar-se a Roma per seguir la seva vocació sacerdotal.
El final de la seva vida el passarà entre Weimar, Budapest i Bayreuth combinant la seva important activitat com a professor de piano, el més cèlebre d’Europa, amb la composició de les darreres obres, plenament imbuïdes d’una nova sensibilitat profundament visionària.
     -Resum de Joan Antoni Lledó
     -Fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch
     -Cartell de Montserrat Lluch.