13 de febr. 2022

Albert Morral Quintana ha parlat sobre ELS EXOPLANETES i la CERCA de VIDA EXTRATERRESTRE, dimarts 15 de febrer.

El conferenciant, que és Astrofísic i director de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, tot una autoritat dins del món de l’Astronomia, ens ha fet la seva conferència com si fos un passeig pel firmament descobrint-nos, poc a poc, els últims avenços tecnològics que ens han permès avançar de forma exponencial en el coneixement que tenen els científics dels astres i les seves particularitats.
Els homes des de sempre hem sentit atracció i curiositat per les formes lluminoses que veiem, més ben dit vèiem cada nit, al pondre’s el sol. L’excés de llum ens priva de l’observació a ull nu com quan érem infants. 
En aquest punt, insereixo un breu escrit del ponent on fa una declaració clara i honesta sobre quina és ara situació en el món científic. “Hi ha vida a l'Univers més enllà de la Terra? Encara no ho sabem, però estem fent passes importants per a esbrinar-ho. Des de fa trenta anys estem descobrint que gairebé totes les estrelles de l'Univers tenen estrelles al seu voltant, i ja hem vist que algunes d'elles s'assemblen a la Terra. En elles podria haver-hi vida. Ara estem investigant de què estan fetes les seves atmosferes, i els experts diuen que en uns deu anys podrem saber si en algun d'aquests planetes pot haver-hi vida o no.”
Ens explica els mètodes de detecció per comprendre com fan les troballes i els enginys utilitzats. Ara s’entén així el terme Astrofísica: estudiar els astres amb l’ajuda de la física. La Cromatografia és una gran aliada a l’hora d’estudiar el comportament, diferencies i similituds entre cossos celestes.
Fa incidència també en el mesurament de l’Espectre de les estrelles, una novetat que permet saber-ne composició química, temperatura superficial i densitat entre d’altres. Amb totes les dades rebudes i processades, poden intuir la possibilitat de zones on la vida és probable, sempre adaptada al seu medi particular i específic. Ens parla finalment dels estudis fets d’atmosferes planetàries, de planetes i exoplanetes descoberts: els noms, la mida, quins podrien ser habitables, i dels casos dels peculiars: com HD209458 b: el planeta que s’està evaporant, o com el Kepler 78b de que és de lava.
Per acabar un torn de paraules ben reeixit per part del nombrós públic assistent.

Resum d’Esteve Garrell, fotografies seves i de Mercè Gasch, i cartell de Montserrat Lluch.