23 d’abr. 2023

Lluís Galbany ha parlat sobre l'EXPLOSIÓ D'ESTRELLES, SUPERNOVES, dimarts 25 d'abril de 2023.

En Lluís Galbany, Doctor en Física per la UAB, Investigador Ramón i Cajal a l'Institut de Ciències de l'Espai i membre de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, ens ha parlat de l'explosió d'estrelles, les Supernoves. Ha estructurat la seva conferència en 4 punts:
   . Les Supernoves: explosions estel·lars. El punt final de les estrelles.
  . L'evolució estel·lar: com són les explosions i els núvols estel·lars.
  . Cosmologia: Com ens ajuda a entendre l'Univers des del BIGBANG.  
    . Comparativa i Recerca.
Les estrelles poden ser estàtiques, formen l'univers estàtic, ja que viuen milions danys i nosaltres sempre les veiem igual, 
i poden ser supernoves, que fan variar el firmament doncs exploten, desapareixen i amb el que desprenen tornen a formar noves estrelles, és l'univers mòbil.
Bàsicament, les supernoves són el punt final de l'evolució estel·lar amb explosions molt brillants, són una fàbrica d'elements i escampen material fins a 30000 km/s.
Ja se’n parlava d'explosions estel·lars en algunes civilitzacions antigues
però és quan comencem a fer servir petits telescopis escanejant el cel, anant endavant i endarrere, tot observant els punts brillants que desapareixen, llavors és quan comencen, els astrònoms a descobrir les primeres Supernoves extragalàctiques l’any 1885. Entrat el 1934 Baade i Zwicky creen el terme supernova. Només el 2018 se’n van descobrir unes 20.000.
No totes les supernoves exploten igual, això es veu observant les corbes de llum que desprenen, l’Espectroscòpia, ens diu la composició (Ferro, Hidrogen, Silici...), velocitat i evolució. Ens parla de l'evolució estel·lar, dels núvols estel·lars que formen noves estrelles. 
Les estrelles són objectes que radien energia a partir d’una font interna i lligada a la seva pròpia gravetat així aquesta energia es compacta i no s’escampa. Per calcular la seva mida es pren de referència el Sol. 
Ens explica els fenòmens que fan que les estrelles explotin. Hi ha dos tipus de supernoves:
        -Les Termonuclears o nanes blanques, que esgoten el seu combustible nuclear i se’ls hi acaba la seva font d’energia i exploten produint una nebulosa planetària. Així acabarà el nostre Sol.
      -Les Supernoves de col·lapse nucli, que exploten quan les forces de pressió ja no poden compensar l'atracció gravitatòria i mantenir el cos en equilibri hidroestàtic i l’estrella s’esfondra en ella mateixa. 
Ens ha parlat de Cosmologia, de com han servit les supernoves per entendre l'evolució de l'Univers des del BIGBANG. També ens ha parlat del diagrama de Hubble com a indicador de distàncies per entendre les galàxies. Acaba remarcant com l'Univers està en constant expansió.
Resum Maria dels Àngels Caba i Alsina fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch