30 de set. 2024

David Bassa i Cabanas ha parlat sobre com SABER GESTIONAR LES PANTALLES: EL GRAN REPTE INTERNACIONAL. Dimarts 1 d'octubre.

Tal com diu el títol de la conferència, molt ben exposada per  David Bassa, saber gestionar les pantalles és un gran repte

L’Alcaldesa de Granollers, sra. Alba Barnusell i el nostre President sr. Esteve Garrell, ens han acompanyat en la presentació d’aquest nou curs.





 L'addicció a les pantalles, és un fet transversal que porta a estar “sol amb tothom” que és el que passa quan un grup de joves o adults estan físicament junts, però individualment cada un amb el seu mòbil.

Tot es basa en un algoritme que mou l’aplicació i que està dissenyat, perquè es faci servir convulsivament oferint imatges, vídeos... amb escenes, sense cap criteri, que t’impacten i t’enganxen. En aquest procés, es dispara el neurotransmissor dopamina i es genera una sensació d’eufòria que es pot dir, és equivalent a les sensacions de les addiccions a substàncies.

S’ha demostrat que el coeficient intel·lectual dels nens, baixa en consumir pantalles exageradament; el més apropiat és menys pantalles i més lectura, allò que els porta a ser més creatius.

L’algoritme més potent i additiu de tots és Tik Tok, tot i que els seus creadors diuen que està en una fase inicial, i serà molt més potent.

Ens ha de fer reflexionar, que els creadors d’aquestes pantalles, no les consumeixen, ni Ells, ni els seus fills perquè en coneixen els riscos.

Estem en un món nou pel, que  no ens han preparat. Hem de saber limitar el temps que mirem el mòbil i inculcar-ho als nostres fills. Fora mòbil a la tauleta de nit, al menjar... En resum, establir un horari concret per utilitzar el mòbil.

El conferenciant, finalment exposa, que una bona idea és establir  un contracte firmat pares-fills, on consti, on i quan es poden fer servir les pantalles. Com tot contracte, si no es compleix, ha de tenir una sanció.

 Hem d'autoimposar-nos, establir unes normes estrictes que ens portin a dominar la situació. Les pantalles són per buscar una informació concreta i s’ha de procurar tafanejar el mínim.


Resum de Martí Majoral, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.