10 de febr. 2015

Albert Beorlegui i Tous va parlar de L'ESPLENDOR DEL MUSICAL AMERICÀ, 2ª part. Dimarts 10 de febrer,

En la segona part de la trilogia del Esplendor del musical americà  el Sr. Beorlegui va començar esmentant  la  importància de l’any 1927, ja que va ser l’inici del cinema sonor.
Va recordar els actors de la primera trilogia: Fred Staire, Maurice Chevalier i  Gínger Rogers  que van ser els artífexs d’un cinema d’evasió molt important en aquells anys a Amèrica (anys 30) . La primera conferència la va acabar explicant la pel·lícula el Mago de Oz, film important ja que per primera vegada estaven introduïdes les lletres de la cançó en la pel·lícula.
L’any 39 amb motiu de la 2ª gerra mundial, el món del cinema canvia , els americans es mobilitzen i envaeixen els estudis per aixecar la moral, tot fent pel·lícules de propaganda Casablanca, per oferir moment d’evasió i oblidar-se de la guerra. En aquesta època comencen els “musicals” i “el tecnicolor”.  Va posar uns fragments de pel·lícules amb les primeres actuacions dels actors Gen Kelly, Marlene Dietrich, Greta Garbo, parlant dels directors i dels actors de l’època. Un actor molt conegut i força apreciat va ser en Xavier Cugat, que va fer moltes pel·lícules llatines, Escuela de sirenas, i va marcar un estil molt valorat en aquell moment. Cada productora tenia la seva personalitat, va fer esment d’unes quantes: la M.G.Mayer, la Columbia, la Guarnes Bros, la Paramount, la Tuenty Century Fox, totes rivalitzaven per fer un cine interessant.
Acabada la guerra mundial arriben grans transformacions i diferents motius: comença el Baby Boom i la Televisió, això va comportar una gran davallada de l’assistència al cinema. Va continuar projectant  uns quants talls de pel·lícules musicals del director Vincent Minelli d’aquells anys, que tots vam recordar amb interès.
Va ser una tarda molt agradable, i ens vam acomiadar tot esperant la 3ª part Del esplendor del musical Americà que serà el mes de Maig. Resum Mercè Barnils, fotografia Mercè Gasch