22 de març 2011

Montserrat Medalla va parlar sobre El Québec: un poble que lluita per la seva identitat, el dimarts dia 29 de març

El Québec és la més gran de les províncies del Canadà. Té una població de 7,6 milions d’habitants. Té un idioma, el francès, una cultura i unes institucions pròpies, el que li confereixen ser considerada com una nació dins del Canadà. El dia 27 de novembre del 2006 així ho va reconèixer el parlament canadenc. La capital és ciutat de Québec.  És l'única regió francòfona de Nord-Amèrica, on el francès té protecció oficial.
Els quebequesos han fet varis referèndums d’independència. L’últim de 1995 van obtenir un 49,6 de vots favorables. És un país preciós digne de ser visitat.

Síntesi de l'acte
La conferència sobre el Québec ha estat molt interessant. Primer s’han passat diapositives i al mateix temps la conferenciant ha anat explicant-les.
Eren sobre l'economia, la política, paisatges d’allà, els símbols, l’escut, els riu Sant Llorenç etc.
Després ha fet una llarga dissertació sobre la  seva història a partir de l’any mil fins els nostres dies. Ha parlat de la població, de la seva procedència, sobretot la provinent d’Irlanda, de la llengua, de l’enfrontament entre Anglaterra i França, de la multiculturalitat, del país d’arrels franceses, de l'obligatorietat de parlar el francès. També ha insistit en la importància que donen els quebequesos a la protecció del medi ambient i sobretot als rius. Així mateix del respecte que es tenen mútuament. Ha parlat de la seva cultura, escriptors, cineastes, compositors etc.
Per acabar s’ha passat un vídeo on s’ha vist el país i els seus paisatges, algunes festes, els seus carrers i monuments,  tot amb música de fons d’autors quebequesos.                                                                                                                  Mercè Gasch