26 de març 2023

Albert Beorlegui ha parlat sobre EL CINEMA I ELS LLIBRES. Dimarts 28 de març, 2023.

El conferenciant va fer un passeig per la intensa relació entre el cinema i la literatura, la seva relació es remunta des dels orígens del setè art.
En èpoques primerenques (1896) els germans Lumière ja produeixen una versió primitiva de Faust, i tres anys més tard (1899) George Méliès roda una adaptació del famós conte de Perrault La Ventafocs 
Al llarg de la sessió vam visionar diferents episodis de pel·lícules importants de temes literaris que van tenir un gran èxit en el saber universal i en l’enriquiment personal.
Les pel·lícules La cenicienta (1950), La bella durmiente (1959), totes comencen amb un llibre obrint-se
Poques biblioteques tan completes hem pogut admirar en el cinema com les que surten retratades en la llegendària ciutat d'Alexandria (del S./ III abans de la nostra era) 
El director Alejandro Amenábar va fer la pel·lícula AGORA, (2009) sobre la seva destrucció motivada per les tensions entre cristians i jueus, el conflicte entre la raó i la intolerància, aniquila’n la saviesa acumulada de molts cescles com a centre de difusió del coneixement. (Es calcula que hi havien acumulats 900.000 volums). 
La pel·lícula descriu amb grans metàfores la destrucció dels documents volant, i personatges molt petits com formigues.

Vam visionar un fragment d' EL NOMBRE DE LA ROSA, sobre el llibre de Umberto Eco (1986), ambientada en el turbulent ambient del S/. XIV de l’edat mitjana, tracten sobre una abadia a on succeeixen fets molts estranys, descrivint una sèrie de crims, transmetent misteri i por, cal ressaltar el gran treball de l'actor Sean Connery tenint un gran èxit de la crítica i donant popularitat a la novel·la.

EL CLUB DE LOS POETAS MUERTOS (1989), llibre en el seu temps prohibit i protagonitzat en la pel·lícula per Robin Williams, descriu una escola conservadora per nois, on el seu professor de literatura, inspira els alumnes a canviar la seva vida de conformitat a través del seu ensenyament de la poesia i la literatura, gran ressò en el seu moment per trencadora.
Va fer esment que, amb el temps, els valors literaris han canviat, actualment es qüestiona el vocabulari d'algunes novel·les de l'Agatha Christi, i es planteja canviar alguns mots del seu lèxic que s’utilitzaven en la seva època, que actualment no es consideren adients.

LLIBRES PROHIBITS I QÜESTIONATS.
FAHRENHEIT 451 (1953), novel·la de Ray Bradbury que advertia l'amenaça dels medis massius de comunicació per la lectura puguin substituir el pensament crític, i la pel·lícula dirigida per Trufat (1966) presentava una societat on el treball dels bombers consistia a cremar obres literàries. Considerada un clàssic cinematogràfic.

El conferenciant VA FER TOTA UNA DECLARACIÓ DE PRINCIPIS DAMOR AL CINEMA I A LA LITERATURA, per desferrar per sempre el tòpic que “els llibre són millors que les pel·lícules” SON DOS LLENGUATGES DIFERENTS.

Resum de Mercè Barnils, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.