14 de nov. 2021

Jordi Estapé ha parlat sobre BLOCKCHAIN: UN CANVI DE PARADIGMA. Dimarts dia 16 de novembre.

Que la tecnologia està canviant el món és un fet inexorable però no ens podem ni imaginar a quina velocitat s’està produint aquest canvi. Per un moment, imagineu-vos que només portant el mòbil no us cal res més, ni DNI., ni targetes de crèdit, ni agenda, ni moneder ni cartera, absolutament res de res... Tot això es pot aconseguir gràcies a la tecnologia BLOCKCHAIN, amb infinitat d’aplicacions.

El granollerí JORDI ESTAPÉ CANAL, gran coneixedor d’aquesta tecnologia i amb una llarga experiència, ens va endinsar en l’argot tècnic d’aquesta matèria, tot explicant i aclarint conceptes com bitcoin/Bitcoin, ether/Ethereum, -en minúscula la tecnologia i en majúscula la moneda o altres transaccions-, i també el concepte criptoactiu o divisa digital.  Va explicar extensament i gràfica la diferència entre CENTRALITZACIÓ (INTERNET), on tot recau sobre un mateix servidor i diferents perifèrics, i DESCENTRALITZACIÓ (BLOCKCHAIN), on tothom disposa al moment de la informació de tots, el que se’n diu COMUNICACIÓ P2P (peer to peer) amb els seus riscos i beneficis en cada cas. En canvi la tecnologia BLOCKCHAIN és matemàticament segura, transparent, pública i no censurable, on no hi ha intermediaris.
Mitjançant la funció criptogràfica HASH es pot transformar una imatge o input a través de 32 bytes, en un únic output, cosa que el fa irrepetible i suficientment segur amb gairebé cap possibilitat de retorn a l’inici.
La SIGNATURA DIGITAL, mitjançant una clau feta per nosaltres mateixos, ens permet signar de manera no presencial qualsevol document, creant una empremta íntegra i autèntica totalment comprovable i segura que ens permetrà iniciar qualsevol transacció. Cal tenir present que, quan es fa una transacció s’ha de fer d’una forma ordenada, portant un llibre registre per evitar duplicitats, incórrer en majors despeses o perdre informació. Aquí és on entra el concepte de pàgina o BLOCK, cadena de pàgines o llibre registre on totes les transaccions es reflecteixen amb data i hora d’execució sent impossible modificar dades, per la qual cosa comporta una ciberseguretat intrínseca. Tota transmissió de dades comporta uns incentius i comissions que fa sostenible el sistema. Aquí s’introdueix el concepte PROOF OF WORK (HASH CASH), el treball dels miners. Criptomonedes com el BITCOIN utilitza aquest algoritme per fer front al 51% d’atacs o a la doble despesa, i produir nous blocs a la cadena.
Així una transacció s’iniciaria amb:
      -la signatura digital,
      -l’enviament de la transacció,
      -recepció de la transacció a la piscina,
      -els miners les pesquen depenent de les comissions pagades i classifiquen posant-les en blocs i ho afegeixen a la cadena BLOCKCHAIN on hi queda permanentment,
      -prova de treball (POW), verificació i confirmació de cada bloc.

A la finalització de la conferència, es va encetar un reeixit torn de preguntes on hi va haver molta participació dels assistents.
Text resum de Marta Peitivi, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.