15 de març 2016

Vicenç Lozano i Alemany va parlar d' EL PAPA FRANCESC: REFORMES i RESISTÈNCIES, dimarts 15 de març.

El conferenciant durant molts anys ha exercit de periodista i corresponsal al Vaticà. Va començar dient que “quan vaig arribar al Vaticà, vaig comprendre que tot el que no és sagrat és secret". Actualment la informació és més oberta gràcies al treball del pare Lombardi, cap de premsa, que informa de moltes notícies que no surten als mitjans de comunicació. 
L'actual papa Francesc vol endegar molts canvis ja que creu que l'Església s'ha apartat dels seus principis i, per això, és considerat un papa diferent i revolucionari. Quan va arribar es va trobar amb un llegat del papa Benet XVl conservador. Una Església dividida, una imatge deteriorada conservadora  i amb l'informe."Vatileaks" que esmentava els escàndols sexuals (prostíbuls), escàndols financers (màfia i armes), i els abusos de poder. Tots aquests escàndols havien ocasionat la renúncia del papa anterior.
El papa Francesc, davant d’aquesta situació, va obrir una escletxa d'aire fresc. La seva elecció va ser inesperada però l'Església, amb més de 2.000 anys d'història, estava en perill  i calia un canvi. Per això les congregacions van tenir un paper important en la seva elecció, com la revolta de les Esglésies perifèriques i, sobre tot, la necessitat d'un canvi.
L'objectiu del papa és començar un programa de reformes. Considera que el pontificat no és una monarquia immòbil i comença a fer entrevistes als mitjans de comunicació, "vol escoltar tothom", vol recuperar el Vaticà ll, vol una política transversal. En la seva reforma és produeix la detenció "Slavaro" per blanquejar diners: es  tanquen 3.000 comptes vincu- lades al narcotràfic, màfia i tràfic d'armes. Vol l'opinió de diferents temes d'actualitat i fa un sondeig amb preguntes: -matrimoni i divorci, -parelles no casades, -parelles homose-xuals (adopció), -anticoncepció
Ben aviat és manifesta la seva aportació, canviant aspectes importants. -Reconeixement de famílies i parelles diverses, -la sexualitat com un acte humà. -Denuncia del fetitxisme del diner com a sistema pervers. -Denuncia la violència contra la dona. -Denuncia del problema de la immigració, Reinserció dels divorciats,  -Acollida dels homosexuals. Fa un document final:  -el celibat no es toca, -no hi hauran dones al sacerdoci, ni dones cardenals.
Amb MISERICÒRDIA, PERDÓ, COMPASSIÓ i ACOLLIMENT es faran les reformes. Així és com ho vol portar a terme el papa Francesc. Però la cúria capitaneja anar en contra, i 15 cardenals es revelen finançant pàgines web.
Els últims esdeveniments, el cas del prelat Kuysztof expulsat per haver trencat el celibat han provocat preocupació al papa. També l'esclat dels acusats de robar i filtrar documents Va explicar anècdotes del perfil senzill i planer. Ho te molt difícil, molts del Vaticà volen la seva mort. Malgrat tot tant el cristians de base com tots els dirigents mundials tenen posades les esperances en aquest papa bo: un líder moral per al segle XXI. Resum Mercè Barnils, fotografia Mercè Gasch.