6 de gen. 2023

Josep Gendra ha parlat sobre LA IMPORTÀNCIA de la INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL per a LA NOSTRA SALUT MENTAL. Dimarts 10 de gener, després de l'Assemblea prèviament convocada.

Va fer la conferència Josep Gendra: Ingrid Ballesta no va poder venir per problemes familiars.
Comença tot dient que no hem de confondre el coeficient intel·lectual amb la intel·ligència emocional, puix que la primera és innata i la segona gestionable.
Els éssers humans ens movem per emocions que depenen de la Intel·ligència emocional i depenent de com les gestionem ens afectarà d’una manera positiva o negativa.
Vam fer un viatge per les emocions, passant pels sentiments i els estats d’ànim que poden provocar desordres emocionals i arribar a la neurosi.
-António Domásio, un reconegut neurocientífic portuguès, diu que les emocions les trobem en el cos i els sentiments rauen en la ment. Hem de tenir en compte que el 90% de les decisions que prenem són emocionals, després les justifiquem amb la raó. Sempre hi ha d’haver equilibri entre la raó i l’emoció.
-Daniel Kahneman, premi Nobel de ciències econòmiques, investigador del tema, va establir el Sistema 1 o reactiu, on hi trobem les emocions i el Sistema 2 o conscient, on hi situaríem la raó. Ens explica com funciona el cervell, les seves parts i analitzem la psicofisiologia de les emocions i veiem que davant d’un estímul rellevant sempre neix una emoció.
Josep Gendra ens parla del còrtex visual on hi recau l’estímul, el tàlam, les amígdales dreta i esquerra on es detecta la por, el telencèfal, l’hipocamp relacionat amb la memòria i s’hi regula l’emoció i el còrtex prefrontal, la part del cervell que ens permet raonar i ens ajuda a prendre decisions.
Ens detalla que Phineas Gage, un treballador exitós del ferrocarril americà va patir un accident i va perdre un ull i una part del cervell, això li va provocar un canvi de caràcter i maneres de fer. Aquest fet va ajudar a la ciència a estudiar el cervell i veure el seu comportament.
Sabem que existeixen 63 neurotransmissors, entre els quals hi ha la DOPAMINA, la SEROTONINA, el GABA, l’OXITOCINA que ens proporcionen felicitat i benestar; en canvi, el CORTISOL és l’hormona de l’stress i ens provoca ira, ràbia i enveja.
Identifiquem cinc emocions bàsiques i els seus reguladors emocionals: 
   -la POR que es combat generant confiança, 
   -la RÀBIA que l’eliminem desfogant-nos, 
   -la TRISTESA que desapareix amb el consol, 
   -el FÀSTIC que el podem evitar amb el que sigui i 
  -l’ALEGRIA que tenim la joia de celebrar i poder compartir amb els altres. Aquí també esmenta una emoció secundària la CULPA que el seu antídot és el perdó i l’aprenentatge.
Ens parla també dels esquemes mentals de Carl Gustav Yung, sobre el conscient i l’inconscient i de l’A, B, C o estratègia per sentir-nos millor on inicialment hi trobem un esdeveniment (estímul) que comporta una creença (idea, pensament) i desemboca en una conseqüència (emocions i conductes). 
La clau està en canviar aquest pensament. 

I amb el consell final:
                    -VOLS CANVIAR LES TEVES EMOCIONS?
                    -CANVIA ELS TEUS PENSAMENTS.
Així es va cloure aquesta magnífica i brillant conferència.
Resum de Marta Peitivi, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.

Ordre del dia
1- Salutació i benvinguda del President.
2- Memòria curs 2021-2022.
3- Exposició i aprovació de comptes, si s’escau.
4- Proposar acord de l’assemblea, per organitzar sortides culturals.
5- Proposar acord de l’assemblea per demanar la subvenció a...
6- Precs i preguntes.