28 de maig 2023

Jordi Porta ha parlat sobre l' ÈTICA I L'ESTÈTICA DE LA SALUT I L'ESPORT. Dimarts dia 30 de maig.

Fent referència a l’inici del títol, va citar els filòsofs de l’antiguitat, Confuci, Plató i Avicenna per acostar-nos a les definicions d’Ètica, que els tres erudits van manifestar.               Seguidament, entra en l’antiètica esportiva social, amb uns exemples que posen el dit a la llaga del què pensem la majoria dels afeccionats o no, a l’esport i en referència als ingressos dels jugadors com Messi, 100M€ a l’any i d’un investigador líder mundial en investigació del càncer, 175.000 dòlars l’any, una sensació d’injustícia manifesta planava a tota la sala.
Diferències entre l’ètica i l’estètica de la salut i l’esport,

Va comparar les diferències:                                                                                                                        entre l’activitat i l’exercici físic,                                                                                                                l’esport recreatiu com una manera de gaudir jugant, sense confondre’l                                            amb l’esport d’elit amb unes exigències a l’extrem de les possibilitats individuals.

També va fer esment de les diferències d’ingressos per qüestió de sex. Continuem amb el concepte antiètica, ara per qüestions fisiològiques, Hiperandrogenisme i Transgèneres, indicant els nivells habituals de cada sexe i els alterats per dopatge o per acreditar un sexe diferent al natural, s’observen els excessos de testosterona i dehidrostestorena en la dona. Produint-se greuges comparatius, dones amb uns records lluny dels de la majoria de fèmines.
En el llarg recorregut fa un incís interessant per abordar el dopatge, que està classificat en Hormonal, Sanguini i Genètic. Entrem en el camp de l’Ètica i la Salut, fen palesa aquesta definició: La salut no és només l’absència de les malalties... és un estat complet de benestar físic, mental i social. 

Ens parla d’Ètica Intrínseca, tots volem fer anys mantenint uns bons nivells de bellesa externa i excel·lir en esports tot i tenir una edat avançada. 
I d' Ètica Extrínseca, la validesa dels mètodes, fàrmacs i productes ergogènics per a la salut i estètica corporal, en aquest tema demostra molta prudència i ens demana que nosaltres també en tinguem, multitud de productes, tècniques de massatges i “miracles” varis en format pastilles, apòsits i cremes, que no produeixen els resultats anunciats, si no els administrem a grans dosis i massivament. La recomanació clau per saber si aquests productes han superat amb nota els tests de validació, cal comprovar que hagin passat el control doble cec. 
Per anar concretant, s’inicia una successió comparativa de diferents conceptes, sempre referits a l’estètica i a la salut, Medecina estètica, Vibro estimulació, Massoteràpia, Gasos, Bellesa i Proporcionalitat, Models Anorèxiques o Models Plus Size, per acabar insistint en l’Autoestima, l’exercici i l’Alimentació, conceptes bàsics per gaudir d’una bona Salut i mantenir el nostre cos Actiu.
Resum Esteve Garrell, fotografies també d'Esteve Garrell i de Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.