17 de març 2017

Joan Vinyes va recordar els 150 ANYS DEL NAIXEMENT D'ENRIC GRANADOS. Dimarts 14 de març.

Neix a Lleida el 27 de Juliol del 1867, va morir al Gener 1916. Ell i la seva esposa varen viatjar a Nova York per l'estrena de Goyescas, "suite" per a piano inspirada en les escenes dels tapissos de Goya i convertida posteriorment en una òpera estrenada en el teatre Metropolitan de Nova York. Va fer un concert per el President de EEUU, Wilson. Granados va gaudir del moment culminant de la seva carrera. Estava apunt de complir 50 anys. La seva vida va ser com una novel·la i la seva mort una conclusió dramàtica: en la seva tornada a Barcelona, el vaixell va ser torpedejat per un submarí alemany i ell i la seva muller varen morir entre el pànic d'abandonar el buc. 
De  nen la família es va traslladar a Barcelona i comença a cantar a l'escolania de la Mare de Déu de la Mercè.  Aprèn Solfeig amb el mestre Junceda i piano a l'Escola de Música de Pere Tintoré, també amb Pujol, que havia rebut classes de Liszt en la seva estada a Marsella. Granados tenia amistat amb Albéniz, Ricardo Viñes, també de Lleida, Malats, Morera i Pau Casals. Als 15 anys acabada la carrera de piano, tenia dues sortides: de professor o de concertista en els cafès de Barcelona. Als 24 anys feia un duo amb un jove Pau Casals de 12 anys. Tocaven en el cafè del Liceu sense sou, només per les propines del públic força generoses.
D'aquí surt la dita: "músic pagat no fa bon só".
Viatge a París, la ciutat de les llums i de les arts, on es viu la vida bohèmia dels artistes, dels pintors impressionistes Monet, Toulouse-Lautrec, Degas, Pissarro, Cézanne, Picasso ... París és el somni dels artistes.
Granados es un romàntic i compon els Valses sentimentales a l'estil de Chopin amb els títols: Mis lloros i añoranzas eran cantos tristes, o Nos habíamos apasionado mutuamente, o No habia mas que tristeza donde faltaba ella. Valsos suaus i delicats interpretats genialment per Alicia Larocha.
Escriu també una òpera, Maria del Carmen estrenada a Madrid, València i Barcelona. Dóna concerts a Barcelona, Vic, probablement a Granollers...
En el torn de preguntes el conferenciant va tenir un testimoni improvisat: Josep Estapé que havia treballat de tramoista en el teatre de la Unió Lliberal va constatar que havia trobat en els racons del teatre uns fulletons anunciant un concert d'Enric Granados, lamentablement s'han perdut. Resum i fotografia Aurora Masat Grau.