31 de març 2019

Carlos Paytuví va parlar sobre COM PREVENIR L'ICTUS, Dimarts dia 2 d'abril.

El Dr. Paytubí ha començat la conferència donant dades sobre l'ictus a Espanya i l'ha definit com: cop brusc de la circulació cerebral que altera la funció d'una determinada regió del cervell, originant diferents conseqüències en funció del lòbul afectat. També se l'anomena ‘accident cerebrovascular’, ‘atac cerebral’, abans ‘atac de feridura’ o ‘embòlia’ (que és un tipus d'ictusA nivell d'Espanya es produeix un ictus cada 6 minuts donant un mort per ictus cada 15 minuts; a Catalunya hi ha un ictus cada 40 minuts. Cal destacar que és la causa més freqüent de mort en les dones. 

Tipus d'ictus. Ha remarcat que hi ha dos tipus: a) Ictus Isquèmic (infart cerebral) el 85% ho son: consisteix en una disminució important del fluix sanguini en una part del cervell. b) Ictus Hemorràgic es dona en un 15%, consisteix en una hemorràgia originada pel trencament d'un vas cerebral.

Els factors de risc poden ser:

No Modificables; l'edat (a més edat més probabilitat de mortalitat), el sexe (en els homes és més freqüent, però hi ha més mortalitat en les dones), historial familiar (factor genètic), l'ictus previ si n’hi ha repetició. En la raça negra americana és més freqüent que en la blanca (no hi ha explicació)

Modificables; la hipertensió arterial els límits màxims son: 14 de pressió sistòlica i 9 de la diastòlica, la màxima influeix més en l' ictus, la mínima indueix més en risc cardíac. La diabetis mellitus un 20% de persones que han patit un ictus son diabètiques (1 de cada 5) El tabac, primera causa evitable d’infermetat i mort. El risc perdura fins els 5 anys de deixar de fumar. Colesterol que produeix més risc de demències que d'ictus. Arítmies, cardíaques (fibril·lació auricular)
Altres factors de risc d'ictus. Menys documentats poden ser l’ús d'anticonceptius orals, l'obesitat, el consum d'alcohol i el sedentarisme.
Comentaris i recomanacions. Ha dit que entre els joves és més freqüent l'ictus hemorràgic i en les persones grans és més freqüent l'ictus isquèmic.
El Dr. ha demanat el suport de les famílies per detectar un ictus i poder arribar a urgències abans de 4 hores. Ha exposat un quadre amb la paraula anglesa F A S T per reconèixer si una persona ha patit un ictus; (F) si somriu simètricament, (A) si pot mantenir els 2 braços estirats, (S) si parla clar i (T) actuar ràpidament.
Per acabar ha recomanat fer exercici físic, consumir fruites i verdures, reduir els greixos saturats i fer control estricte d'anticoagulants, de la pressió arterial, del colesterol i del sucre. Resum Mª Carme Espluguas, fotografia Mercè Gasch, composició del cartell Montserrat Lluch Santacana.