En la seva intervenció, Carme Ruscalleda,
reconeguda xef amb set estrelles Michelin i referent de la cuina catalana, va
destacar la gran oportunitat que representa per a Catalunya haver estat
designada Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Va exposar com aquest
reconeixement no només celebra la riquesa culinària del territori, sinó que
també impulsa valors culturals i socials vinculats a l’alimentació sostenible, la tradició i la innovació.
La Carme va destacar la diversitat del paisatge català, que es
tradueix en una gran varietat de productes de proximitat i de temporada.
Aquesta realitat natural i agrícola permet una cuina arrelada al territori i
oberta a la creativitat. Va fer èmfasi en la necessitat de preservar aquests
valors, promoure una alimentació saludable i donar suport als petits productors
i al món rural.
També va parlar del paper clau de l’educació
gastronòmica i de com els centres formatius poden contribuir a formar una nova
generació de professionals conscients del compromís amb el territori, la
sostenibilitat i la qualitat. Les Conselleries d’Agricultura i Educació estan
treballant perquè, una nova assignatura sobre cuina-nutrició, formi part dels
currículums d’ensenyament.
Va remarcar la importància de receptes tradicionals (com els guisats, els arrossos, els bullits...) i les gammes de components d’alimentació, des del producte de temporada, al liofilitzat, passant pels de conserva, congelats..., i remarcant la importància de l’etiquetatge per comprovar el que mengem.
Va transmetre que: La gastronomia catalana és
un reflex de la nostra manera de viure, de compartir i d’estimar la terra. El
2025 ens dona l’oportunitat de mostrar-ho al món.
Va
cloure amb un missatge molt positiu: Som el que mengem, ens movem i sentim i
tot plegat amb molta il·lusió.
Resum Martí Majoral, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.



