25 de gen. 2016

Carles Paytubí i Garí va parlar sobre QUÈ CAL FER PER VIURE MÉS I MILLOR. Dimarts 26 de gener.

Rere una introducció sobre la impor tància d'envellir bé, el doctor ha destacat el Pla de Salut de Catalunya del 2011-2015 i el del 2016-2020 que preveuen com viure més i amb millor qualitat de vida. També a, Europa l'any 2012, es va celebrar l'any de l'envelliment actiu i de la solidaritat internacional. La tendència tant a Catalunya com a Espanya és d'incrementar l'esperança de vida; al 2014 les persones majors de 90 anys eren  422.008 i està previst que l'any 2029 siguin  873.648.    

Recomanacions per l'envelliment actiu;
Salut responsable;
Cal controlar bàsicament el pes, la pressió arterial i el colesterol
Visitar anualment al metge de família, odontòleg i oftalmòleg
Vacunar-se (grip, tetànus)
No automedicar-se. Evitar tabac i alcohol. Atenció als programes de detecció de malalties (càncer, colon)
Alimentació saludable;
Bona hidratació. Fer entre 4 i 6 àpats al dia. Menjar fruita i verdura cada dia. Limitar carns  (3 cops per setmana) i embotits. Assegurar ingesta diària de calci (llet o derivats) Cuinar amb poca sal. Evitar aliments rics en sodi (embotits, salses, conserves, freixits) Consum moderat de vi, millor el negre (2 gots per als homes 1 got per e les dones)
Exercici físic regular
Ment activa: mantenir les habilitats mentals passa per no deixar d'utilitzar-les. Entrenament de la memòria. Rutina diària de lectura. Disposar de temps d'aprenentatge de coses noves. Relacionar-se amb altres persones. Estar informat del que t'envolta.
Son reparador: relaxar-se abans d'anar a dormir. Evitar begudes estimulants i sopars copiosos.  Seguir rutina d'horari
Rialla rerapèutica. Trobar la part divertida de les coses. Relativitzar les coses, ens angoixem  massa. Pensament positiu i autoestima elevada. Relacions intergeneracionals
Ha ressaltat la importància de saber planificar el temps i tenir una agenda personal. Per acabar ha exposat diferents reflexions de personatges famosos molt interessants. Resum Carme Esplugas, fotografia Mercè Gasch