19 de març 2017

Vicenç Lozano va parlar sobre CUBA, UN IMMENS PAÍS PETIT. Dimarts 21 de març.

El conferenciant ha fet una exposició dels esdeveniments de Cuba des del President Batista 1940/52 fins a l'actualitat. En la dictadura de Batista l’illa va estar dominada per la corrupció, relacionant-se amb la màfia Nord-americana. (Joc, droga, prostitució), tot provocant i patint la població grans diferències socials, "rics i pobres": no hi havia classe mitjana i això va ser el caldo de cultiu per a originar la REVOLUCIÓ
El comandante Fidel Castro juntament amb Ernesto Che Guevera i Camilo Cienfuegos, amb altres guerrillers existents a l’illa derroten la dictadura de Batista. La guerrilla va durar des del 53 fins el 59. Amb Castro comença una nova etapa d’un gran control policial i social, ocasionant un gran nombre d'exiliats de tots els àmbits culturals i polítics que s’estableixen a Miami. (Jose Martí, poeta; Alicia Alonso dansa, grans esportistes... Del món musical Antonio Machin, Celia Cruz, Gloria Estefan, OlgaGuillot). 
Es van produir fugides, els BALSEROS, entre els anys 1990, v37.000 i 2013/14 3.722, a causa de la gran inseguretat. El seu enginy construint balses era espectacular, per construir i reformar amb pocs mitjans. Van morir molts en l'intent en el mar de Florida.
Aquests grans canvis amb la gran reforma agrària van afectar els interessos dels Estats Units. El president Eisenhower va fer un intent d'enderrocar el regim amb la invasió de la Bahia de Cochinos el 1961. 
Els cartells amb eslògans de la revolució van estar presents a tota l’illa i encara en son protagonistes. ‘PATRIA O MUERTE’, ‘ANTE LA AMENAZA I LA AGRESION CUBA RESPONDE’. Els grans amics de la revolució han estat la URSS i, en la actualitat, Venezuela.
Fidel, fill de gallec, gran estratega, estudia als Jesuïtes, advocat, catòlic, això ha comportat un cert respecte a les institucions religioses. En tots aquests anys ha gaudit de grans privilegis, acumulant una gran fortuna: (1.000 milions de dòlars, mina d'or, paradisos fiscals, hospital particular, 20 cases, illa de Cayo Piedra, helicòpter personal, platges privades, búnquer de seguretat, estació d'energia amb generador).
Malgrat l'embargament n’hi ha dades positives: alfabetització 100%, cultura molt activa, gran influència amb els indígenes, sistema sanitari deficient però avançat. La visita del Papa Joan Pau II (Gener 98) va iniciar una petita obertura.
En l'actualitat hi ha un 40% de cases en runa, no n’hi ha material de construcció i, per tant, es restaura tot. Salari mínim 20€ mensuals i amb la cartilla de racionament, és difícil viure.
El turisme és una gran font d'ingressos, sobre tot el turisme de prostitució (jineteras) El seu clima, el caràcter obert de la gent, la música (rumba, cha.cha.cha, salsa) paisatges amb platges precioses i el rom, malgrat la infrastructural deficient, fa que sigui una opció vàlida per gaudir de l’illa i conèixer-la. Actualment els grans promotors estant invertint en hotels perquè veuen un gran futur amb possibilitats econòmiques. També comencen petits negocis privats.
El 2008 Fidel es retira de la política i el substitueix el seu gerna Raul, amb un perfil diferent, un home afable, amb humor, pragmàtic, però sota el control del seu germà. No obstant això FIDEL CASTRO, ha estat molt important en la política internacional.
En 2015 el president Obama aconsegueix una aproximació de relacions. L’illa està a 144 km. dels E.U. i els interessos comuns els poden beneficiar.
En la actualitat el papa Francesc ha demostrat un gran iterés per l’illa i, en tenir una gran influencia mundial, pot beneficiar futurs canvis a l’illa.
El futur però està vinculat a l’actual president dels Estats Units Donald Trump. Es tem una regressió al revisar acords del president Obama. Va acabar la conferència amb un brindis recordant a Ernest Heminguaiw des del FLORIDITA bevent un Daiquiri (rom blanc amb suc de llima) i dient: CUBA, UN PAIS PETIT PERÒ IMMENS. Resum Mercè Barnils, fotografia Aurora Masat.