9 de gen. 2014

Pere Andreu Jariod ha parlat de Leonard BERNSTEIN, LA MÚSICA TOTAL, dimarts dia 14

LEONARD BERNSTEIN, nascut el 1913 als EEUU i fill d'emigrants jueus russos Leonard, o Lenni per els amics i familiars, de ben petit no es perdia cap dels concerts de música clàssica que emetia la ràdio. Als deu anys va heretar un piano d'una tia, l'instrument el va meravellar i va començar els estudis de música. Els pares volien que estudiés una carrera, però amb el temps es varen convèncer que el noi tenia un do, el do de la música. Bernstein deia: "M'agrada la música, m'agrada la gent, vull compartir-la".
Als 26 anys s'estrena com a director d'orquestra amb un èxit rotund. És director de varies Orquestres Simfòniques com la Simfònica de Nova York, la d'Israel i la de Viena. Entra al món del cinema amb pel·lícules musicals com Un dia en Nova York o bé West Side Story que li donen fama mundial. Una altra pel·lícula extraordinària per la qual va escriure el fil musical íntegrament va ser La llei del silenci amb Marlon Brando, guanyadora d'una pila d’Oscars.
A petició de Jackie Kennedy va escriure una "Missa" en memòria del president assassinat. En ella hi ha una gran diversitat d'estils des un pur coral eclesiàstic fins al blues, rock, gospel, folk i jazz. En resum, Bernstein és un músic integre, un director de gran expressivitat, un compositor que reflecteix la música del seu temps encertadament, un professor entusiasta i una persona amb molta humanitat i comprensió.  Resum Aurora Masat, fotografia Mercè Gasch