19 de febr. 2024

Quim Fradera ha parlat sobre EL SENTIT DE TOT PLEGAT. Dimarts 20 de febrer de 2024.


Com cada any, Agevo s’afegeix a l’ambient que Granollers viu intensament al voltant de la Mitja Marató. Enguany es prepara la 38a edició i s’ha confiat al professor Joaquim Fradera la conferència setmanal.
Joaquim Fradera és professor de Filosofia. En un primer moment, surt el dubte de com relacionem Filosofia i la Mitja?. El títol recull la intencionalitat, “EL SENTIT DE TOT PLEGAT… “SI TOT PLEGAT TÉ ALGUN SENTIT va afegir el conferenciant. 

La seva dissertació ha estat una anàlisi dels filòsofs que van reflexionar sobre aquest principi. Ens va resumir les idees principals de SCHOPENHAUER, KIERKEGAARD I NIETZSCHE. Feu una extensíssima explicació, molt difícil de recollir en un resum. En faré una selecció. També hi va haver la menció de la Maria Zambrano, intel·lectual, filòsofa i poeta, que mereix l’atenció del conferenciant.
Va explicar que, sigui l’Univers o la vida, la moral o la política, l’art i la religió, la ciència, la raó i els sentiments, molt, sovint, ens preguntem quin sentit té tot plegat. Quin sentit té córrer la Mitja. O quin sentit té escalar muntanyes o tocar el violí, o dedicar-se a la fusteria o a la docència, etc. Aprofita un lema de la Mitja “És quan corro la Mitja que hi veig clar”, per lligar les reflexions dels tres autors provocatius ja esmentats. La frase és una còpia del títol d’un poema de JV Foix “és quan dormo que hi veig clar”. Sembla que tot el bagatge científic i tècnic no ens arriba a satisfer prou per trobar o donar sentit ple a les nostres vides. 
Amb la racionalitat científica, sembla que no som capaços de resoldre bé els dilemes morals, polítics, religiosos i estètics
Potser fa falta una “raó fronterera” o una “filosofia poètica” o un “no sé què” que preocupa des de sempre a qualsevol persona que es posa a pensar.

Algunes expressions remarcables:
-SHOPENHAUER: La resposta pessimista. El món és la meva representació.
La mort és la gran ocasió de no ser ja el jo.
-KIERKEGAARD: La resposta existencialista: La veritat és la subjectivitat; l’individu és essencialment finit i no pot aconseguir un saber total
-NIETZSCHE: La resposta nihilista: L’estètic que és interpretat com a harmonia de vida i raó.
-El CIENTÍFIC, en el qual l’ésser humà coneix la realitat nua, afirmant així, enèrgicament la vida. El superhome que personifica el valor suprem de la vida, la més alta manifestació del qual és la voluntat de poder. Podem ser i fer el que lliurement vulgui.

Fou una intensa hora que produí una autèntica sacsejada a la nostra vida, habitualment poc reflexiva.                              Acabà amb un aforisme de Maria Zambrano:
        Nadie enseña a nadie filosofía.
        El sistema és lo único que ofrece seguridad al angustiado, 
        castillo de razones, 
        muralla cerrada de pensamientos
        Invulnerables frente al vacío.

Presentació i resum de German Cequier, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch

 El dia 25 a les 9:30 LA MITJA MARATÓ: Granollers, Les Franqueses, La Garriga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada