29 de gen. 2013

Frederic Font va parlar sobre els BENEFICIS PER A LA SALUT DE L'ACTIVITAT FÍSICA DE LA GENT GRAN, dimarts dia 5 de febrer.

L’esport té edat? El cert és que per fer exercici no cal mirar el carnet. Ara toca fer esport, no us rovelleu!
En aquesta sessió trobàrem tota la informació necessària per al manteniment per a la gent gran. Consells i programes d'activitats, que posaren a l'abast, Practiqueum l'esport, "sempre existeix un bon motiu per fer exercici".


El conferenciant  tot intercanviant unes paraules amb els assistents.
L’envelliment és el fet més normal i cal acceptar-ho. A causa de l’atenció sanitària i a l’alimentació ha augmentat l’esperança de vida: 85 anys en les dones i 80 en els homes. Per evitar l’envelliment no serveixen les cremes cal fer activitat física. Teresa de Calcuta deia: “córrer, caminar, bastó i cadira, però no t’aturis mai”. La vida ha canviat molt, abans és feien més esforços físics, els nens jugaven més al futbol. Ara anem en cotxe, mirem la televisió al sofà fent zàping, i els nens juguen en les pantalles dels ordinadors. Així augmentem l’obesitat que és font de moltes malalties.
Hi ha moltes persones amb dolors lumbars, però s’ha demostrat que les que tenen depressió i un baix nivell físic senten més dolors, que les que tenen una activitat física, tot i tenir el mateix desgast.
Es va fer un experiment amb joves que es van estar 14 dies al llit: en acabar tenien atròfia muscular. El sedentarisme és molt perjudicial. S’han fet estudis del mal d’esquena en els corredors, quina incidència tenia el córrer més o menys. L’obesitat i el tenir un Índex de Massa Corporal per sobre dels 30 punts és molt perjudicial. Una persona que corre, de més de 70 anys, nota que l’activitat física millora el seu malt d’esquena.
Ens va presentar una sèrie d’estudis fets a Dinamarca on s’arribava a la conclusió que la gent gran activa perllonga la seva vida 5,6 anys les dones i 6,2 anys els homes. Es bo córrer d’1 a 2 ½ hores a la setmana, al ritme que sigui. El córrer redueix la mort prematura d’origen cardiovascular en un 50%, també millora la salut dels diabètics. Les persones amb càncer de colon i el de mama fa que tolerin millora quimioteràpia. Amb la menopausa es perd massa òssia, l’esquena es carrega, es perd alçada, les vèrtebres es trenquen.
L’exercici a terra carrega l’os però el fa treballar; als exercicis a l’aigua l’os no treballa tant. Hem de fer un exercici equivalent a 1000 Kg a la setmana, que seria caminar a ritme normal de 4 a 5 hores a la setmana. Tot això acompanyat d’una alimentació saludable. Cal fer servir la musculatura perquè no s’atrofiï.
Quan ens fem grans no ho sabem tot, podem millorar. “Després de cada conquesta ha de venir un nou repte”. Síntesi i fotografia de Mercè Gasch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada