1 d’abr. 2017

Pere Poy va parlar sobre LA TRADICIÓ DE CELEBRAR LA SETMANA SANTA: HISTÒRIA, SIMBOLOGIA I TEOLOGIA. Dimarts 4 d'abril.


El tema encaixa plenament en el calendari. Estem a les portes de la Setmana Santa i, d’una manera o altra, incideix en la nostra planificació i agenda familiar. El conferenciant presenta una anàlisi detallada i documentada de la procedència i estructura d’aquests dies, es va formar des dels inicis del cristianisme, posant com a títol: Del judaisme al cristianisme. Orígens? Què? Quin sentit? Quina és la base bíblica de la Setmana Santa? Exposa que s’ha fet una aproximació als textos bíblics, tant de l’Antic Testament com del Nou i es pot fer des de diferents vessants: Fenomenologia, Psicologia, Sociologia, Filosofia, Teologia, Literatura o Filologia. 
Segons l’enfocament s’aprecien visions diferents. Des de la Fenomenologia, el text atorga sentit als elements religiosos; des de la Psicologia, proposa vivència sana de Déu; des de la Sociologia, es reflecteix la vida de les comunitats cristianes. De manera que de les diverses interpretacions en sortirà el format construït. La Filologia és la forma més important perquè remarca el que ha dit exactament un autor i què volia dir. 
Amb tot, es dóna una pluralitat, com es comprova en els quatre evangelistes que interpreten de forma diversa alguns fets concrets perquè narren els moments de la Setmana Santa: 1) Jesús jutjat, torturat, condemnat i executat. 2) Passió, mort i resurrecció. 3) Pasqua de Jesús. Marc és l’evangelista que més detalla els set dies, mentre que la resta, redueixen a tres. 
Pasqua, en el seu origen a Israel, era “festa d’acció de gràcies al que la terra ens dóna”. Després, a partir de l’alliberament d’Egipte, fou “festa del pas de l’esclavatge a la llibertat”. Amb Jesús, esdevé a “festa del pas de la mort a la resurrecció”. 
Molts aspectes del Nou Testament tenen una “relació especular”, com de mirall, amb qüestions de l’Antic Testament. El conferenciant va establir alguns exemples: els set dies de la Setmana Santa amb els set dies de la Creació. La creació de l’home amb les curacions de Jesús. El diàleg d’Adam i Eva amb el diàleg de Jesús i Magdalena. La torre de Babel i la multiplicitat de llengües amb Pentecosta. Els manaments, amb les Benaurances. Els 40 anys al desert del poble d’Israel, amb els 40 dies de Jesús al desert. Resum: German Cequier. Fotografia Casals

2 comentaris:

  1. Voldria contacta en lo senyor Pere Poy Baena.Soc Liduvina Adell Artola liduvinaroz@gmail.com. molt agraïda.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina