5 d’oct. 2014

Josep M. Solé Sabaté va parlar de LES RAONS DE LA HISTÒRIA. Dimarts 7 d'octubre.


La inauguració de les Aules universitàries del curs 2014/2015 va ser iniciada amb la conferència de l’historiador Sr. Josep M. Solé Sabaté sobre el tema “1714·2014: les raons de la història”.
Va començar tot valorant la importància de la gran tasca i riquesa de les Aules universitàries.
Seguidament va fer un seguiment cronològic de tots els esdeveniments des del 1714 al 2015, a tota Europa, per la seva relació amb la política de Catalunya. La realitat de les múltiples guerres que van succeir supera la millor novel·la. Durant els anys 1740 a 1745, de forma intermitent, hi van haver guerres. La raó: ”VIUREM LLIURES O MORIREM”.
a esmentar la novel·la del QUIXOT per fer palès la personalitat diferent de Catalunya amb la resta de l’estat, això dona explicació a moltes actuacions del poble català al llarg de la història.
La cronologia de les guerres va ser extensa. L’església, la noblesa (Borbons) van actuar com a poders fàctics. Fent també esment de fets importants per situar els fets històrics.
Guerra dels segadors, Guerra de successió. El decret de Nova planta (anul·lant tots les institucions, quedant Catalunya desvalguda) En acabar el segle 19 “la revolució industrial”, 1ª república, 2ª república, la Guerra civil, Assemblea de Catalunya, la Constitució, pactes de partits, cop d’estat del 81, escàndols reials, tripartit... Una visió ràpida fins el moment actual.
Tot resumint va dir que l’A.D.N. català era molt fort, una mostra: aguantar 14 mesos el setge dels borbònics, i el ressorgiment, amb valentia, de totes les actuacions al llarg de la història, demostrant la seva estimació per preservar la identitat del país.
L’auditori va quedar molt satisfet de la conferència, amb l’esperança que el país tiri endavant, atès el moment històric tan important que vivim. Resum Mercè Barnils, fotografía Mecè Gasch.

1 comentari:

  1. Enhorabona per per la conferència que veig anunciada i que, quan escric ja s'haurà celebrat. La funció de les aules d'extensió universitària son un dels aspectes fonamentals d'una societat envellida i que envelleix. Crec que la gent gran (tercera edadt o com cadascú vulgui dir-li) estigui present i tingui visibilitat formant la seva opinió és molt rellevant.. En la meva faceta professional dirigeixo una web sobre residències per a gent gran a Barcelona, Catalunya i tot l'estat, i és cert que moltes persones ingressades en residències per a tecerera edat tenen limitacions cognitives que els impedeixen participar en conferències com aquesta de Granollers. No obstant estaria molt be que, els que sí poden s'hi animin a fer-ho.

    ResponElimina