7 de febr. 2012

Francesc Estabanell i Raventós parlarà sobre UNA FAMÍLIA DE GRANOLLERS, dimarts dia 14 de febrer

Amb Estabanell va arribar la llum”. Francesc Estabanell i Raventos va néixer a Barcelona al 1959, va estudiar dret i es va llicenciar en antropologia, Ha viscut entre Barcelona i Granollers. Des del 26 anys s’ha dedicat, de ple, a l’empresa familiar, i des del 2007, any en què va morir el seu pare, dirigeix el holding que va heretar: l’empresa elèctrica que va complir 100 anys el 2010. Inicialment van comprar-se els drets d’un salt d’aigua a la capçalera del riu Ter per fabricar la seva pròpia energia. El 1912 es van presentar al concurs públic per a l’enllumenat de Granollers i la festa major del 1913 ja va lluir amb el seu servei. El 2008 i 2009 l’empresa va ser premiada com la millor d’Espanya del seu ram.
Actualment l’empresa té consciència cívica i social. Participa i patrocina activitats culturals, benèfiques, educatives, i de defensa el medi ambient, i fa estudis per millorar el futur.
Del cotó al quilowatt, de Roda de Ter a Xile

Francesc Estabanell va manifestar que ell representa la 4ª generació. Actualment s’han introduït a Xile on col·laboren amb una Cooperativa de Regants amb què han fet un pacte social per donar-los energia elèctrica.
Tot planerament ens va exposar l’expansió de la seva família.
La història va començar el 1877 amb el seu besavi a Roda de Ter, on feia i venia vànoves a la seva mateixa casa. A mida que el negoci va anar prosperant van ampliar-lo, a Centelles, a Barcelona, a Granollers. Dels teixits i filats van passar a l’energia l’any 1900. El besavi va anar a Suïssa i allà aprèn què és l’energia. Tot volent reduir costos, ja que el preu de l'hulla s’havia encarit molt, compren els drets de dos  salts d’aigua a Sant Pau de Seguries. Amb l’energia que produeixen donen llum a la fàbrica i permet fer tres torns. Instal·len una  línea d’alta tensió des de Sant Pau de Seguries a Centelles, 58 Km que donen llum a tots el pobles del recorregut.
De fet és la història de dues famílies, Estabanell i Pahisa, humils i artesanes que tenen una línea de conducta que els ha portat a l’èxit: treballar, respectar els socis, compartir les decisions, cohesió i confiança mútua.  Primar les inversions per sobre dels beneficis al socis, tots ells familiars, i un respecte per totes les persones, des de directius a operaris. Ambdues famílies estan arrelades en el territori i el seu progrés, ja que la llum canvia els usos socials de les persones. Resum i fotografia de Mercè Gasch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada