21 d’oct. 2024

Pere Andreu Jariod ha parlat sobre AMADEUS. LA PEL·LíCULA QUE ENS VA FER ESTIMAR MOZART... I DESCOBRIR SALIERI. Dimarts 22 d'octubre.

AMADEUS, LA PEL·LÍCULA QUE ENS VA FER ESTIMAR MOZART… i DESCOBRIR SALIERI!, que fa quaranta anys de la seva estrena

Què hi ha de cert i què hi ha d’inventat a Amadeus
Basada en una obra de teatre estrenada a Londres pocs anys abans, Amadeus va donar a conèixer al gran públic la vida i la música de Mozart, i ens va fer descobrir també un personatge no gaire popular fins aquell moment, el músic italià Antonio Salieri

El film, dirigit pel txec Miloš Forman l’any 1984, va guanyar 8 Oscars, entre els quals el de millor pel·lícula.

Hem pogut gaudir de la seva manera de divulgar, amb un llenguatge planer adreçat a tots els públics i sobretot visualment molt atractiva, ja que ens va oferir una tria de clips de la pel·lícula, així com de les entrevistes al director i al guionista en el making-of.



Una cosa ens va quedar clar, que és una pel·lícula que cal revisar, que no es troba a cap plataforma actualment, i que en tot cas cal comprar el DVD, ja que val la pena tenir-la al nostre abast.

També vam tenir una clara explicació de que Salieri era un gran i important músic, mestre de capella, compositor i professor de grans músics de la seva època com L.V. Beethoven, Frank Liszt, Frank Schubert, entre d’altres.



I per descomptat, també ens va quedar clar que Wolfgang Amadeus Mozart, un prodigi musical des de ben jovenet, malgrat que va morir amb només 35 anys, va ser un dels més grans músics, per no dir el més gran de l'època del Classicisme, obrint inclús la porta del Romanticisme musical.




En clicar els protagonistes de la sessió pot sentir-se la melodia d 'Els petits no res' de Mozart.
Presentació i resum de Joan Antoni Lledó, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, Cartell de Montserrat Lluch.

13 d’oct. 2024

Frederic Font i Corbera ha parlat sobre MÚSICA i INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL. Dimarts 15 d'octubre.

Parlar per fer entenedora la Intel·ligència Artificial no és fàcil, però el resultat va ser més que satisfactori                                                                                                                                                                                                                            La pregunta inicial no podia ser altra que: Què és la I.A.? I, per començar a desmentir falsedats, ens diu que no és un robot, en tot cas serà un procés molt potent per absorbir ingents quantitats de dades, processar-les i oferir uns resultats.                                                                                                                                                                                                                                            Afinant una mica més, i com exemple pràctic, fotos, dades estadístiques, valors en borsa, sons, paràmetres meteorològics etc, Classificació, Predicció i Generació de resultats
Després d’una breu introducció en el camp musical, instruments, formats d’enregistra-ments i tecnologia de tractament dels sons, i per fer-ho més entenedor va posar uns exemples sonors, de composició aleatòria amb la proposta “Joc de daus”, Mozart 1787, “Music of Changes” de John Cage 1951 o una composició algorítmica amb “Pure Data”.

Entrem ara, a les Aplicacions de la I.A., Reconeixement de cançons amb el mòbil, Aprenentatge Musical, Recomanació de Música, Eines per la creació Musical, Separació de veus o instruments, amb uns exemples audiovisuals dels Beatles “Now And Then”, les originals gravades el 1977 i tractades amb I.A. el 2023. Encara en les Aplicacions, la Recerca en Musicologia i Bioacústica, o la Generació de Música, NO de partitures. Ens mostra un software utilitzat per generar música, SUNO, amb uns exemples i finalment ens convida a crear amb eines d’I.A. el text d’una cançó amb total improvisació, demanant que el públic assistent digués unes paraules, van dir: Llibertat, República, Pau, Muntanya i Veritat. El giny en dècimes de segon va crear el text que ve a continuació.



Després de llegir-lo li vàrem demanar que hi posés música amb un mínim de paràmetres, el resultat no es va fer esperar
, en pocs segons va donar dues versions utilitzant la mateixa lletra.


En clicar aquesta imatge pot revisionar-se i poden sentir-se melodies generades, 
incloses en el PowerPoint que Frederic Font va mostrar durant la seva sessió.

Presentació del conferenciant, resum i fotografies d'Esteve Garrell, cartell de Montserrat Lluch.

6 d’oct. 2024

Jaume Padrós i Marco Inzitari han parlat sobre COM ENVELLIR AMB ÈXIT. Dimarts 8 d'octubre.


El Dr. Padrós i el Dr. Inzitari, gerontòlegs, van fer una presentació-diàleg on van reflexionar sobre què vol dir envellir ‘amb èxit’.

Des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies l’esperança de vida s’ha incrementat d’una forma considerable, gràcies sobretot, a la potabilització de l’aigua i al descobriment de les vacunes.

El nostre país presenta una ràtio de longevitat i esperança de vida dels més alts del planeta.

Fa vint-i-cinc anys que l’OMS ja va definir diferents objectius i hàbits per arribar a grans amb bona salut, com per exemple ser autònom, mantenir relacions socials o exercir un aprenentatge continu

Normes a les quals se'n van afegir d’altres, amb l’ajuda del públic, com menjar de forma saludable, dormir bé, l’activitat física (moure’s amb propòsit), el factor genètic, socialitzar-se, tenir pensaments positius i il·lusió de viure, entre d’altres.

Posen un exemple molt il·lustratiu: Dos nadons, en néixer són iguals, però diferents causes, al llarg de la seva vida, faran que a una edat adulta siguin ben diferents. 

Alguns dels factors causals són l’economia familiar, l’accés al coneixement i la cultura, la càrrega genètica, si han sofert violència a la seva vida, el clima i l’actitud vital positiva malgrat la salut.

L’edat cronològica no té per què ajustar-se a l’edat biològica, sinó que hi tenim molt a fer per la nostra part per mantenir-nos sans i joves.  Viure molts anys sense contingut no és viure amb èxit.

Amb la màxima del Dr. Padrós: “Tenir el màxim de sobirania en la teva vida”, estar actius físics i Intel·lectualment, es va donar per acabat el col·loqui, donant pas al torn de preguntes.

Resum de Marta Peitivi, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.