26 de febr. 2017

Carlos Paytubí va parlar sobre UN MENÚ PER AL CERVELL. Dimarts 28 de febrer.

El doctor ha dividit la conferència en tres parts.
A la primera part ha donat unes idees generals sobre el cervell. Al llarg de l'evolució humana el cervell ha augmentat de pes des dels 400-500 gr. fins als 1500-1600 gr. de l'homo Sapiens. El cervell té unes funcions com el control de les emocions, de la memòria, de la intel·ligència i del llenguatge entre d'altres. És divideix en lòbuls i forma dos hemisferis, l'esquerre i el dret. L'hemisferi esquerre controla la lectura, el raonament, la llengua escrita, la capacitat pels números, la llengua parlada i el control de la part dreta. L'hemisferi dret té el control de la part esquerra, el sentit musical, les formes tridimensionals, l'art, la intuïció i la imaginació.
A la segona part ha presentat unes imatges sobre il·lusions òptiques interessants, també ha exposat una imatge d'un cervell normal i un altre d'un cervell afectar per Alzheimer.
A la tercera part ha parlat de les necessitats bàsiques per al cervell, i dels aliments favorables
Les necessitats bàsiques són 5: 1 Energia, el cervell absorbeix el 20% de tota l' energia de l'organisme. 2 Hidratació, la deshidratació ralentitza el pensament. 3 Àcids grassos, el 60% de la massa encefàlica està composta de greix. 4 Aminoàcids, necessaris per a la comunicació entre neurones. 5 Antioxidants, eviten el deteriorament neuronal.
També ha esmentat els factors negatius per al cervell:
a) Consum de sucres refinats. b) Derivats làctics amb massa greix (mantega). c) Carn vermella (limitada a 1 o 2 cops per setmana). d) Vísceres. e) Alcohol.
Aliments favorables;
Arròs i pa integral; contenen Àcid Fòlic i Vit. B6.Estimulen al cervell i mantenen el nivell de glucosa estable.
Aigua; es imprescindible. Molts mals de cap es donen per falta d' aigua.
Nous; faciliten la vascularització del cervell, ajuden a regular les emocions, tenen poder antioxidant per aportar vitamina E, Calç, Magnesi, Coure, Zenc, Seleni, flavonoides i fitosterols. També tenen contingut alt de vitamina B6 que afavoreix la síntesi de neurotransmissors, així com també vitamina B2 i B3 que actuen en el metabolisme cel·lular.
Fruites del Bosc; contenen flavonoides que ajuden a millorar la memòria, redueixen els radicals lliures què eviten l'oxidació cerebral.
Peix blau; salmó i tonyina, rics en omega 3. Els àcids grassos formen part de la membrana de les neurones i activen el seu funcionament.
Plàtan; conté vitamina B6, conté àcid fòlic, vitamina C, Calci, Potassi, Fòsfor. Favorable per la síntesi de neurotransmissors. Influeixen en la memòria i el bon humor.
Xocolata negra; potent antioxidant per prevenir l'envelliment. (amb moderació)
Té Verd; antioxidant aporta catequines, ajuden a lluitar contra la fatiga cerebral.
Bròquil i verdures verdes, riques en vitamina K proporcionen millor funció cognitiva. Anacards; rics en magnesi ajuden a relaxar el múscul llis de les arteries per aportar més oxigen al cervell. Oli d'oliva verge; font de greixos mono-insaturats, ric en polifenols i vitamina E.
Per acabar ens ha mostrat la piràmide neurosaludable i unes frases de Mare Teresa de Calcuta molt interessants per fer reflexionar. Resum Carme Esplugas, fotografia Aurora Masat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada