14 de gen. 2016

Jordi Llorens i Estapé va parlar de l'ILLA DE PASQUA, el JAPÓ i el TIBET. Dimarts 19 de gener..

EL MÒN DEL CONTRAST DE LES CULTURES
Sota aquest epígraf Jordi Llorens ens ofereix, en aquesta conferència, un contrast en els costums i tradicions de tres països molt diferents per la seva llunyania, amb una història i tradicions que per a nosaltres resulten exòtiques i xocants.
Japó, un país oriental de gueises, quimonos, peus descalços, peix cru, religions budistes, taoistes, sintoistes... Però Japó es també un país modern: televisió, Internet, mòbils i empreses amb la tecnologia més moderna. Les seves llars de fusta i palla, actualment les construeixen de ciment i plàstic. En les grans ciutats no falten zones de gratacels de 20 i 30 pisos preparats per fer front els terratrèmols que sovintegen en el país i que son l'admiració dels arquitectes europeus.
L'Illa de Pasqua, Rapa Nuí. Una illa situada lluny dels continents, 4.000 Km. els habitants clarament polinesis, perduda en mig d'un immens oceà, el Pacífic. Pertany a Xile. Diuen els viatgers, inclòs en Jordi Llorens, que les pedres tenen una misteriosa vibració, com misteriosa es la seva història i misteriosos, el seu culte als avantpassats, les figures dels "moairs", suposats protectors de la terra i dels seus descendents. Una terra sense arbres... com es varen extingir? No existeixen documents ni dades històriques. Com va ser possible la supervivència en un lloc tan aïllat i sense recursos? Sens dubte l'illa de Pasqua és la terra dels misteris.
El Tibet. Es el lloc més grandiós, més alt, més fred, més perillós. Una lluita constant amb la natura porta el viatger al límit del seu esforç per la supervivència. El premi es la joia de contemplar les valls i les muntanyes més altes del món, enfortit per un esforç tan espiritual com psicològic i, també, sobretot físic. Resum Aurora Masat, fotografia Mercè Gasch.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada