16 de març 2011

El vitraller Jordi Bonet va parlar d'Els vitralls catalans: de Santes Creus a la Sagrada Família, el dimarts dia 22 de març

En Jordi Bonet des del 1985 és l’Arquitecte Director i Coordinador de les obres del Temple de la Sagrada Família. Comença a treballar durant les vacances d’estiu l'any 1991 a Santa Maria del Mar. És l'autor dels vitralls del Santíssim de l'església de Sant Esteve de Granollers.
               Síntesi de la conferència
En Jordi Bonet comença a treballar durant les vacances d’estiu en el any 1991 a Santa Maria del Mar, per al taller del seu pare.
Per ell va ser una descoberta interessant, però no pensava dedicar-s’hi. El acabar la carrera de química va trobar que la relació entre la química i la degradació dels materials li era molt útil..
“Vaig començar a treballar els Juliols, quan acabava les classes de l'institut. El meu primer dia de treball va ser el 1991 i vaig treballar a Santa Maria del Mar.  La feina és molt bonica perquè treballes en llocs i vitralls diferents”  L’expansió a la resta d’Europa li exigeix el domini d’un altre idioma que s’ha fet universal: l’anglès.
                                                                    Casals

7 comentaris:

  1. Quins vitralls ha fet el Jordi Bonet concretament? El de la capella del Santíssim de Sant Esteve de Granollers és seu?

    ResponElimina
  2. El vitrall que es veu a la fotografia gran on es troba? És molt bonic!

    ResponElimina
  3. El dia de la conferència del Sr.Bonet no vaig poder ser-hi i volia assebentar-me del que va dir, però amb aquesta sinopsis és imposible.
    MG

    ResponElimina
  4. A Granollers el taller Bonet a fet els vitralls del santissim de la parròquia de Sant Esteve, obra de l'artista Calzina, despuntava com un gran artísta però la seva carrera fou trencada en morir en accident de cotxe, ara és un artíste per redescubrir. Els vitralls de la capella de l'hospital també en son obre, l'artista és Ramon Rogent nevot de la familia Maspons que feren generoses donacions per contruir l'antic hospital. Les vidrieres de la capella de les escoles Pies al carrer Calasans.
    I la vidriera de porlen de la casa privada del carrer Lliri 34 cantonada Calasans obre de l'artísta Eustaqui Margall.

    El vitrall de la fotografia correspon a la Sagrada Familia de Gaudí. Ja que el taller Bonet s'ha encarregat de gran part dels vitralls. Jo he visitat l'edifici a la tarda i l'efecta lumínic és fantàstic, si tenie oportunitat feu-ne una visita.

    El taller Bonet son tres generacions de vitrallers. El net va estudiar química, però trobar feina era difícil, i va descubrir que la química era fundamental en el mon dels vitralls. Ja que el vidre és silici i òxits que un cop fossos donaven aquestes incribles coloracions. Va explicar el procés de construcció i va fer una historia dels vitralls. Els més antics conservats daten del S.IX però ell suspita que ja els romans els feien servir perquè els vitralls romànics tenen una gran tècnica i coneixement de l'ofici. Durant el gòtic els vitrellers eren considerats artesans de primera categoria i gaudien de privilegis que no tenien els altres constructors de catedrals. Al S.XV els vitralls eren considerats la joia de la corona de les catedrals; us recomano visitar la catedral de Santa Maria del Mar a BCN, i com no, el monestir de Poblet i la catedral de Girona restaurats per aquest taller. Durant el barroc es deixaren de fer, volien esglesies blanques. I no serà fins al modernisma esproduirá una explosió de vitralls i s'inventaran noves tècniques i nous efectes de color, el palau de justicia de BCN te una claravoia de vidre, fins fa poc temps no havia estat restaurada i netejada, un cop feta la feina per aquest mateix taller, els trevalladors es van quedar sorpresos que el sostre de l'ull de l'escala fos de vidre. Els vitralls poden ser eterns, ni el vent, ni la pluja, ni el sol... no el destrueixen, però son fràgils si els tires una pedra, una bretolada com aquesta es capaç de destruir el que els segles no han pogut. Conservar-los i estimar-los és feina de tots.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola "Tiopepe123" per casualitat avui he anat a parar a aquest blog i he llegit el teu comentari sobre Calsina. Dir-te que efectivament Ramon Calsina i Baró va realitzar les vidrieres artístiques de la Fe, Esperança i Caritat a la Parròquia de Sant Esteve, però que va morir l'any 1992, a l'edat de 91 anys. L'any 2009 la família va crear la Fundació Ramon Calsina per tal de donar a conèixer l'obra de l'artista, si el voleu conèixer una mica més us convido a visitar el web www.fundaciocalsina.org o bé www.facebook.com/fundacioramoncalsina

      Gràcies

      Elimina
  5. Tiopepe123 ha contestat a totes les preguntes que s'han fet al bloc, fins i tot les de MG. Molt interessant el comentari.
    Mercè

    ResponElimina
  6. Fa temps vaig sentir que en l'església de santa maria del Mar s'havia trencat un vitrall, el van reposar, era una imatge de Felip V. I fins anys més tard no se'n varen adonar. Evidentment es va tornar a reposar, em sabríeu dir si això va ser realitat?

    ResponElimina