14 d’abr. 2024

M. Victòria Clos Guillén ha parlat sobre com PODEM ESTIMULAR EL CERVELL PER MILLORAR LES NOSTRES FACULTATS I HABILITATS? Dimarts 16 d'abril.

Per saber com podem estimular el cervell per millorar les nostres facultats i habilitats, hem de conèixer les àrees funcionals i les funcions específiques

Una vista ràpida a l’increment de publicacions i estudis sobre la millora cognitiva demostra l’interès creixent per aquest tipus de patologies, buscant mètodes per millorar la capacitat cognitiva: augmentar la memòria, capacitats de treball i de relació, més activitats per augmentar el rendiment.

Per això entrem de ple a la lliçó de ciències, on se’ns explica de manera planera, com interactuen les cèl·lules, les neurones, els estímuls, les connexions i els canvis que s’hi produeixen, que els anomenem Neuroplasticitat.

Primer descriu com podem potenciar la cognició, mitjançant els fàrmacs nootròpics, com la cafeïna, la cocaïna, amfetamines, àcids grassos omega3, o ginko-biloba entre d’altres.

O podem fer l’estimulació NO farmacològica, bàsicament fent, Exercici, Educació, Dormir, Dieta/Nutrició, Meditació, Estimulació elèctrica, Estimulació Informàtica: Jocs.


Un cop feta la descripció entra punt per punt donant tot tipus de detalls , informes, proves de laboratori, amb dades contrastades i gràfics que indiquen els beneficis d’aquest tipus d’estimulació, millorant la Capacitat d’atenció i Memòria de treball.

Va quedar palès que els objectius d’aquests estudis eren com Eina de Diagnòstic i com Eina Terapèutica, per combatre les malalties cognitives, i millorar la Qualitat de Vida de la gent gran.

També una especial menció als jocs, i als jocs informàtics, facilitant-nos els enllaços de diferents jocs per internet que ens poden ajudar a mantenir el nostre cervell ben actiu.

Per saber com podem estimular el cervell per millorar les nostres facultats i habilitats, hem de conèixer les àrees funcionals i les funcions específiques.

Per això entrem de ple a la lliçó de ciències, on se’ns explica de manera planera, com interactuen les cèl·lules, les neurones, els estímuls, les connexions i els canvis que s’hi produeixen, que els anomenem Neuroplasticitat.  

El fet de repetir accions, crea Hàbit que serà un reforç important per agilitzar les respostes psicomotores. 

Primer descriu com podem potenciar la cognició, mitjançant els fàrmacs nootròpics, com la cafeïna, la cocaïna, amfetamines, àcids grassos omega-3, o Ginkgo biloba entre d’altres. 

O podem fer l’estimulació NO farmacològica, bàsicament fent, Exercici, Educació, Dormir, Dieta/Nutrició, Meditació, Estimulació elèctrica, Estimulació Informàtica: Jocs

Un cop feta la descripció entra punt per punt donant tota mena de detalls , informes, proves de laboratori, amb dades contrastades i gràfics que indiquen els beneficis d’aquest tipus d’estimulació, millorant la Capacitat d’atenció i Memòria de treball

Finalment, va remarcar la importància de no deixar de fer coses, com les descrites anteriorment, fent especial menció als jocs, i als jocs informàtics, facilitant-nos els enllaços de diferents jocs per internet que ens poden ajudar a mantenir el nostre cervell ben actiu.

       -Web per buscar articles científics: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

       -Web de jocs de millora cognitiva: https://www.lumosity.com/es/

       -Web d'opció de jocs que va ser dissenyada per catalans: https://www.unobrain.com/

Presentació i resum d'Esteve Garrell i Homs, fotografies d'Esteve Garrell i de Mercè Gasch, i cartell de Montserrat Lluch.