16 de juny 2024

Ramon Soler i Riba ha parlat sobre VINT QUILÒMETRES, QUINZE FÀBRIQUES DE RIU. Dimarts 18 de juny.


El títol d’avui, sense anomenar quin riu és i d’on, fàcilment identifica els llocs: el Llobregat i la comarca del Berguedà


Setmanes enrere, molts participaren en l'excursió que vam organitzar, per fer el recorregut d’una part del contingut de la conferència.


Va projectar en pantalla moltes imatges i gràfics que acompanyaven les seves interessants explicacions. Impossible ressenyar-les totes.
En plena expansió de les indústries tèxtils, a mitjans del segle XIX, fou un problema proveir-se de combustibles per generar energia motriu. Les fàbriques s’instal·laren a la vora de corrents fluvials que, amb turbines, produïen energia hidràulica i, més tard, elèctrica. Això creà la Colònia, que era un assentament humà nascut i organitzat al voltant d'una fàbrica hidràulica, on vivien els obrers amb les seves famílies.

La majoria de colònies, a les ribes del Llobregat, estaven allunyades de qualsevol centre urbà, amb dificultats per fer-hi vida i, per tant, el seu propietari s’havia de comprometre a donar uns serveis als seus pobladors:
          -ESCOLA,
          -ESGLÉSIA,
          -BOTIGUES DE QUEVIURES,
          -ATENCIÓ MÈDICA,
          -INSTAL·LACIONS, ESPORT, ETC,
tot per fer atractiva la feina i garantir, als treballadors i les seves famílies, tenir els elements bàsics de subsistència.
Això, en molts casos, es va considerar com una manera de tenir-los “lligats” i d'un cert “paternalisme”, per part de la presència, gairebé omnipotent dels “amos”.
Les Colònies industrials foren totes fàbriques de riu, especialment al Llobregat, per l’ENERGIA HIDRÀULICA.
Com que el seu cabal és irregular i pobre,arribà un moment que es van haver d’instal·lar MÀQUINES de VAPOR, per completar l’energia …
Avui, Les Colònies constitueixen un PATRIMONI CULTURAL I ARQUITECTÒNIC NOTABLE.

Resum de German Cequier, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.