24 de des. 2023

Amics de la Unió: CONÈIXER el CANT CORAL DES DE DINS. Dimarts 19 de desembre.

Per conèixer el cant coral des de dins, vàrem convidar al Cor Arpegi de la més que centenària Societat Coral Amics de la Unió.
De primer assistirem a un assaig obert de cor: el conjunt va ocupant l’escenari i un dels seus membres en fa la presentació, mostrant com escalfen les veus abans de cantar  (convidant-nos a participar) fent els exercicis tot seguint les indicacions del director.

Ara que ja les hem escalfat ens presenten les parts que formen el cor que són les veus: un cor té tantes veus com persones el formen, però, per fer-ho fàcil, s’agrupen per registres. Així doncs, amb el piano se’ns ensenya les diferències entre els registres greus i els aguts.
I per definir els diferents registres: les sopranos com la veu femenina més aguda, el director les fa cantar unes notes. Les contralts com la veu femenina més greu, que també fan unes notes.
Llavors toquen les veus masculines: els tenors la més aguda i els baixos la més greu, també els fa interpretar unes notes.
A continuació vindrà una lliçó de com saber diferenciar els diferents timbres, d’instruments, objectes i veus.
La següent proposta serà cantar, han escollit una cançó italiana de pregària fúnebre del compositor Bepi di Marzi, en acabar el director es dirigeix al cor i fa comentaris sobre com han cantat. El mateix director, en Guillem Ponsí, ens explica en què consisteix la seva feina, establir dinàmiques, marcar el “tempo” o unificar criteris.
Altra proposta musical serà una de ben coneguda per la majoria, Ave Verum de Wolfgang Amadeus Mozart.
La part més musical avança i canten una cançó catalana, El Senyor Sant Jordi amb lletra de Salvador Espriu i partitura del mestre Francesc Vila. Més música: ara Anton Bruckner amb Locus Iste.  En acabar un membre de la coral ens llegeix aquest text:
 “La veu és l’instrument que tots portem a sobre des que naixem i el fem servir per a tot: cantem de petits, tot jugant, cantem a cau d’orella de la persona estimada; cantem en els camps de futbol, a les manifestacions, a les festes major; cantem als déus i als sants… cantar forma part de nosaltres. I, en el món d’avui, es fa menys que en altres temps quan es cantava al camp, a la fàbrica, o tot fent camí”. 
Presenten ara la següent peça: una cançó irlandesa d’autor anònim, Iris Blessing. La nova cançó escollida serà un madrigal de John Bennet, Weep Mine Eyes
                                            Finalment ens conviden a cantar conjuntament amb ells Santa Nit

Resum d'Esteve Garrell i Homs, fotografies d'Esteve Garrell, Rosa Ochoa i Marta Peitivi. Cartell de felicitació nadalenca Montserrat Lluch.