19 de des. 2015

Pere Ignasi Poy Baena va parlar de LA TRADICIÓ DE CELEBRAR EL NADAL: HISTÒRIA, SIMBOLOGIA, TEOLOGIA. Dimarts 22 de desembre.

El fet d’associar la festa de Nadal amb una festa familiar arrenca del segle XIX a Anglaterra.

El primer Nadal de la història és el del naixement de Jesús. A continuació el conferenciant va anar explicant el significat de les paraules al voltant del naixement de Jesús i de la seva simbologia. Va destacar que hi havia un Jesús històric i un Jesús de fe.
Va parlar de: Nadal que vol dir naixement. Nom. El nom de Jesús, és arameu,  vol dir Josué en hebreu, Salvador. Natzaret i Betlem. Els jueus no tenien cognom i afegien el nom del poble on vivien . Així Jesús se’l coneix com de “Natzaret”. Els evangelistes  miren la composició de la gent a qui parlen. Va passar realment lo de Betlem? Betlem surt a les profecies, es tracta d’una dada teològica.
Josep i Maria. En l’Evangeli de Mateo la seva situació està regularitzada, però en Lluc s’arregla pel camí (perquè neix el Nen i Josep el reconeix). La fugida a Egipte. St. Mateo parla de la “Fugida a Egipte” perquè per als jueus tenia un significat, un sentit teològic , de recuperar la llibertat i la dignitat. St. Lluc no en parla. Hi ha una profecia que en parla. Però Herodes va morir a l’any 4 a. C.  així Jesús va haver de néixer a l’any 7 a. C. Cens d’August. Sant Lluc en parla i dona dades concretes que es poden comprovar històricament. Però el monjo Dionís d’Exigeu, al s VI d. C. es va equivocar de 4 o 5 anys en fer el calendari i els càlculs del naixement de Jesús. Estrella i savis d’Orient. Per als jueus l’Orient era Babilònia, l’exili. El que van fer els savis només té sentit si coneixen la història i les profecies. Pels antics els astres indiquen esdeveniments. El fenomen està documentat ja que al 1925 es va trobar una estela que parla d’aquest fenomen. Tres reis i tres regals. No sa saps quants savis van ser. El nombre de tres ve dels tres regals.
Durant els tres primers segles l’important era la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús “La Pasqua”.
Jesús, va existir o no? La seva figura ens arriba a través d’uns textos  històrics del cristianisme. El personatge  no va existir tal qual ens l’expliquen. Els cristians creuen en el Jesús de la fe, que és diferent del Jesús històric.