10 de gen. 2022

Marta Simó ha parlat sobre ANTISEMITISME AVUI: A L'OMBRA DEL CONFLICTE ISRAEL-PALESTINA. Dimarts 11 de gener.

Marta Simó, doctora en Sociologia per la UAB indica, a la introducció, que serà des d’una perspectiva histórica i sociológica, NO POLÍTICA NI IDEOLÒGICA.
Presenta el tema en tres apartats:
     Què és antisemitisme ?
     Una mirada a Israel.
     Moviment WOMEN WAGE PEACE.


1.-Des de l’Edat Mitja, els jueus són expulsats de molts països europeus. En segles posteriors, són freqüents els fets d’odi, persecució, guetos, barris, prohibicions i culpabilització. Als segles XIX i XX, s’arriba, amb el nazisme, als camps d’extermini, durant la Segona Guerra Mundial, reconegut com l’HOLOCAUST. Va ser com una sumade tot el que anteriormente s’havia fet, al llarg dels segles.
     -Explicà molts continguts concrets, lleis, prohibicions, disposicions, etc., que han maltractat l’existència itinerant del poble jueu.
     -Es defineix ANTISEMITISME com tota mostra d’odi o prejudici envers els jueus, la seva cultura, institucions, costums, bens, llocs de culte …
Malgrat això, les critiques contra Israel, similars a les dirigides contra qualsevol país, NO poden considerarse antisemitisme.
2.- ISRAEL es va crear al 1948, com a conseqüència de l’Holocaust.
Aquest fet, va propiciar la seva fundació com Estat i va ser el revulsiu que ha produït la seva unitat i el seu sentiment de Pàtria, sense oblidar la seva diversitat, d’etnies, d’idearis polítics i de religió. Actualment és un país de gran COMPLEXITAT. Va aportar moltes informacions, de les quals remarcaría les següents:
     -El 81% dels habitants són jueus. procedents de tot el món.
     -Entre ells, hi ha diferències ètniques; són diferents els procedents d’Espanya i Mediterrani que els de Centre Europa.
     -Existeixen 4 grups religiosos, ultraortodoxes, nacionalistes, seculares i àrabs. El més nombrós, els ultraortodoxes.
     -Gran diversitat política. El Parlament té 12 partits..
     -El 91% de la població percep la necessitat del país Israel, com a seguretat.
     -Existeix un vincle especial amb EEUU, perquè el 80% de jueus del món són a aquest país americà.
3.- La tercera part, WOMEN WAGE PEACE, és un moviment nascut al 2014 que agrupa dones , mares per mediar en conflictes. Integrat per israelianes, cristianes, àrabs, bedüines … s’uneixen amb un principi comú: “un conflicte és la pèrdua d’un fill"
                          Resum de German Cequier, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch.