7 d’oct. 2021

INAUGURACIÓ de la nova temporada cultural de la nostra AULA

El curs va quedar inaugurat pel nostre President, Sr. Esteve Garrell, acompanyat de la Sra. Alba Barnusell, 1ª Tinent Alcalde en representació del Sr. Mayoral, Alcalde de Granollers, que ens van donar la benvinguda. A continuació van ser presentats els periodistes conferenciants pel Sr. Martí Majoral.

POLÍTICA CATALANA: COM HO VEIEM es pregunten i raonen J.M. Martí i Lluís Falgàs...

Els dos conferenciants, bons periodistes i experimentats, ens van oferir un anàlisis molt objectiu del moment polític actual.
     El títol de la seva xerrada ve d’un moment anecdòtic on van coincidir a Girona el President Puigdemont i els dos periodistes en la presentació d’un llibre. Abans del torn de preguntes els hi van insistir que no li podien preguntar al President ni sobre el referèndum, ni sobre les eleccions, ni sobre res en concret. Llavors en Lluís Falgàs va driblar tothom i li va preguntar el que interessava amb la qüestió: “Com ho veus?” sense vulnerar el que els hi havien demanat. El President va respondre durant una bona estona acontentant els periodistes.
Els conferenciants van valorar la situació d’avui com “el mentrestant”, un temps d’espera amb molta repercussió als mitjans però amb poques decisions. Els assessors aconsellen els polítics que aniria bé negociar amb discreció i evitar el soroll als mitjans de comunicació i a les xarxes, però això en el moment actual és difícil d’aconseguir.
Van comentar que amb el Procés (judicis, exilis...) han saltat 1 o 2 generacions donant lloc a una classe política jove. Els periodistes exposen un mesurat optimisme amb els polítics actuals: més inexperts però menys intoxicats, amb menys vicis del passat i amb més positivitat.
Ara mateix, el que interessa a tots els protagonistes (Gobierno, Govern, Ajuntaments) és acordar els pressupostos que, probablement seran els darrers per a tots, ja que dintre d’un temps es possible que es prorroguin. Seria bo que s’aprovessin tot tenint en compte la situació social i econòmica actual, i amb la perspectiva de la arribada dels fons europeus.
Com a data clau van indicar el 2023. Tots els Grups polítics estan pendents dels calendaris electorals amb les següents incògnites:
     -Hi haurà la moció de confiança al President Aragonés que va imposar la CUP?
     -S’acomplirà el termini de la taula de diàleg?
     -S’arribarà al final de la legislatura espanyola?
Cal tenir en compte que en el 2023 hi hauran eleccions municipals que interferiran en el context actual.
I molta atenció al que passa a Escòcia: no van votar Brexit i ja demanen un altre referèndum que, si en un futur el guanyen, Europa ràpidament els recolzaria. 
El 2023 ens podríem retrobar amb aquests magnífics conferenciants i tornar-ne a parlar de “Com ho veuen?”
Martí Majoral, per la síntesi de la xerrada, Mercè Gasch per les fotografies, Montserrat Lluch pels cartells.