2 d’abr. 2022

Jaume Aulet Amela ha parlat sobre JOAN CAPRI, EL REI DEL MONÒLEG I UN DELS MITES DE LA CULTURA POLULAR, dimarts 5 d'abril.

Joan Capri és una de les grans figures de la cultura popular catalana. Pràcticament, tothom -si té una certa edat, si més no- recorda els seus famosos monòlegs, sobretot els dels anys 60, o les seves aparicions a la televisió, ja una mica més endavant. La conferència ha estat una aproximació a la figura de l’actor, fent un repàs a la seva vida, però sobretot mirant de descobrir per què els seus monòlegs van ser, i són encara, tan populars: quins recursos fa servir, a quin públic s’adreça...
I ha estat un record molt viu i directe d’en Capri gràcies a la fantàstica interpretació d’en Jaume Aulet.

El conferenciant ha analitzat els tres elements claus de l'èxit de Joan Capri.
1.- Les seves virtuts com a actor. Ja destacava a l’escola. Després de treballar en diferents oficis, el 1955 es va estrenar com a actor secundari. L'any 1957-1958 ja era l’actor principal de la companyia al Romea i l'any 1959 era la figura del Romea.

2.- El context teatral del moment. En aquells moments, Capri era mal vist per la crítica intel·lectual seriosa. Deien, que les seves actuacions eren sols humorístics sense referències polítiques, tot i que hi ha moments en els seus monòlegs, de fort rerefons polític. És en aquest context on Capri va triomfar; el públic s’identificava amb Ell , perquè tenia les mateixes preocupacions i feia servir un llenguatge similar al seu, amb castellanismes de l’època.

3.- Característiques intrínseques dels monòlegs. No tots els monòlegs tenen el mateix format. En Capri treballava amb diferents guionistes, Joan Vilacases, Valentí Castanys, Antoni Muntanyola, Josep M. Espinàs, Josep M. de Segarra, cada un amb el seu segell personal.
I ara quedem-nos en una citació de Joan Capri:  "Soc una persona que, he fet feliç a molta gent durant 40 o 50 anys."

Resum de Martí Majoral, fotografies d'Esteve  Garrell i Mercè Gasch
i cartell de Montserrat Lluch