20 de nov. 2023

Assumpta Montellà ha parlat sobre GARBO, L'ESPIA CATALÀ QUE VA ENGANYAR HITLER. Dimarts dia 21 de novembre.

Assumpta Montellà ens ha explicat que Joan Pujol (1912-1988), de nom britànic en clau Garbo i de nom alemany en clau Arabel, fou un agent doble que desenvolupà un paper fonamental en l’èxit del Desembarcament de Normandia, a la Segona Guerra Mundial.
La informació falsa que Pujol va proporcionar va convèncer Hitler que l’atac principal seria més tard i en un altre lloc. Això va resultar decisiu per reduir les tropes alemanyes a la zona del desembarcament. Gràcies a Garbo, la Segona Guerra Mundial es va escurçar i es van salvar moltes vides.

Garbo nasqué a Barcelona al si d’una família burgesa. El 1936 es va veure implicat en la Guerra Civil Espanyola. Fou cridat a files per l’exèrcit republicà. Després es va passar al bàndol franquista decebut per l’extremisme i l’actitud anticlerical del republicanisme. També es va posicionar, però, en contra de les idees totalitàries del franquisme i, sobretot, contra el nazismeEl setembre de 1939 va començar la II Guerra Mundial i va decidir que havia d’ajudar la Gran Bretanya adversària de l’Alemanya nazi. 
Es va fer espia. Va realitzar un primer intent d’aproximació a través de l’ambaixada britànica a Madrid; no se’n van fiar i no el van acceptar. Llavors, es va fer espia alemany, per tal de poder oferir-se de nou als britànics. Es va establir a Lisboa tot fent creure als alemanys que vivia a Londres. Amb l’ajuda del servei d’espionatge americà aconseguí que la Intel·ligència Britànica, finalment, el contractésEs convertí en agent doble. 
Va arribar a Anglaterra el 1942
El seu treball principal era convèncer els alemanys que havia aconseguit reclutar un nombre d’agents britànics amb informació valuosa. No sabia anglès i un membre del contraespionatge li havia de fer d’intèrpret. La informació que passava als alemanys, una part era verdadera perquè no hi hagués sospites. Participa en l’Operació Fortitude. 

El treball de desinformació més important de Garbo va ser al voltant del Desembarcament de Normandia
Va convèncer Adolf Hitler que la invasió aliada tindria lloc a l’estret de Calais a 250 km de Normandia, i que el desembarcament de Normandia era només una maniobra per atreure les tropes alemanyes lluny de Calais. El 6 de juny de 1944 Garbo va enviar, només unes hores abans, un missatge xifrat als alemanys que deia: La flota d’invasió ja ha sortit. L’operació de Normandia ha començat. Però quan els va arribar i el van poder desxifrar, ja era massa tard per moure les tropes. Hitler va continuar confiant en ell fins al final, ja que li va concedir la Creu de Ferro. Els britànics ja li havien concedit la Creu de l’Imperi Britànic. Fou condecorat per ambdós bàndols
Després de la Guerra, davant del risc de ser descobert, fabricà la seva pròpia (falsa) detenció per part dels britànics. L’any 1949, va arribar la notícia que Pujol havia mort a Angola. Però la realitat fou que es va traslladar a Veneçuela i va viure en l’anonimat, retirat del món de l’espionatge. Fundà una nova família. Abans, havia estat casat amb Araceli González infermera i espia. No va ser fins al 1984 que el periodista anglès Nigel West n’investigà la història i el trobà. Un cop descobert, va viatjar a Europa com un personatge popular i va ser rebut a Anglaterra pel príncep d’Edimburg. Va morir a Caracas el 1988.
Resum de Joan Gurt, fotografies de Mercè Gasch, Esteve Granell i Marta Peitivi, cartell de Montserrat Lluch.