11 de juny 2023

Ariadna Grau ha parlat sobre L'ALIMENTACIÓ CETOGÈNICA, MÉS ENLLÀ D'UNA DIETA. Dimarts 13 de juny.

Menjar grassa per perdre grassa? Aquesta va ser la pregunta que es va plantejar l’Ari. Realment sembla una incongruència, però a mesura que va anar aprofundint en el coneixement d’aquesta dieta o millor dit forma de vida, com li agrada anomenar-la, va veure que els resultats eren evidents.
Després de passar per problemes alimentaris i haver provat totes les dietes existents, va decidir investigar la dieta cetogènica o altrament dita KETO que només es coneixia als EEUU i aquí encara no se’n sentia parlar.
Ens diu que no és una dieta sinó un canvi de filosofia i forma d’alimentar-se.
Es tracta, bàsicament, d’eliminar sucres, hidrats de carbó, olis refinats i ultraprocessats i alimentar-nos amb ous, peix, carn, verdures principalment de fulla verda, fruits secs, oli d’Oliva Verge Extra i greixos saludables. Eliminant els sucres i hidrats tindrem el cos desinflamat i, per tant, més sa.

El seu neguit la va portar a fundar amb altres socis l’empresa IMPOSSIBLE BAKERS dedicada a elaborar pa, pastissos i snacks sense sucres, gluten ni hidrats apte per celíacs, diabètics, persones amb problemes de salut i per a tothom en general. D’aquesta manera ningú s’ha de privar del pa i dels dolços saludables.
La piràmide alimentària que ens han donat com a patró i que seguim fidelment la coneixem només des de fa quaranta anys. Es va implementar arran d'un estudi pagat per potents indústries alimentàries i farmacèutiques que ens han fet esclaus dels sucres que creen addicció i inflamació i així poder-nos vendre més medicaments de per vida. Cada vegada hi ha més obesitat al món; també s’ha incrementat d’una forma alarmant la diabetis tipus 2 i moltes altres patologies que seguint l’alimentació KETO podria revertir-se.

Parlà dels MACRO i MICRONUTRIENTS, de les fonts d’energia com la GLUCOSA que dona energia molt ràpida i les CETONES que l’energia és més consistent i duradora en el temps. METABOLISME LENT o RÀPID, segons el cos sintetitzi els aliments en funció si ingerim sucres o greixos. Aquí és on entrem de ple en la dieta CETOGÈNICA que prové de la paraula CETONA. Les cetones metabolitzen el greix i cremen la grassa, per aquesta raó el nostre cos deixa de transformar els sucres en glucosa al no ingerir-ne i aprèn a cremar greixos.

En un plat hi hauria d’haver un 75% de calories procedents del greix, un 20% procedents de proteïnes i un 5% de calories provinents dels hidrats de carbó; això equivaldria a tenir un plat amb la meitat de verdures, una quarta part de proteïna i l’altra quarta plat de greixos saludables.
 
Aquí no cal comptar calories ni quantitats, per tant, podem menjar fins a saciar-nos.
La dieta KETO
            -ens beneficiarà en el pes
         -en les oscil·lacions de glucosa que afecta les connexions neuronals i poden provocar l’Alzheimer, 
        -en tenir corbes d’insulina més planes, evitarem problemes hormonals, reflux, gasos i desinflamarem el cos.

Caldrà també tenir present fer esport; tenir un bon descans nocturn que ens proporciona la regeneració cel·lular; saber gestionar les emocions per evitar estrès.

Resumint, una conferència engrescadora per aprendre nous hàbits alimentaris que ens ajudaran a guanyar salut.

Resum Marta Peitivi, fotografies Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.