13 de març 2023

Javier Martínez ha parlat sobre TUTMOSIS III, dimarts dia 14 de març de 2023.

El conferenciant ens comenta l’excavació, que fa uns anys, un equip d’arqueòlegs porten a terme en el jaciment del temple de Tutmosis III (ca. 1479-1426 aC). Per ara, s’han fet unes quinze campanyes. Els diversos descobriments de l’excavació aporten informació de la vida diària del temple. A més de tenir funcions religioses era un important centre administratiu. S’ha trobat material de gran interèsEl temple està situat a la riba occidental del Nil, al costat de Luxor, entre Assasif i Khokhu.
Un monument excavat parcialment a la muntanya que tenia diversos nivells i s’hi accedia mitjançant rampes. Lamentablement, una carretera no permet conèixer l’estructura totalment. Aquest gran conjunt arquitectònic està envoltat per un mur de tova rectangular. En el seu interior s’han plantat uns arbres associats al culte solar, gràcies a la recuperació de fulles i llavors. En aquest lloc, també, s’han localitzat unes necròpolis que corresponen a diverses èpoques. 
Seguidament, el conferenciant ens informa, breument, sobre Tutmosis III. Fou un faraó de la dinastia XVIII de l’antic Egipte; va regnar durant uns cinquanta anys i va crear un gran imperi que anava des la Síria central al nord del Sudan. A través de fotografies, dades i anècdotes ens mostra material divers de gran valor, que han anat trobant i refent en aquestes excavacions. Per mitjà de molts fragments de gres s’ha pogut conèixer la iconografia del temple. En els seus murs hi havia relleus i inscripcions sobre les victòries de les campanyes de Tutmosis III. 
Fent una síntesi sobre l’exposició que el conferenciant fa referent a les restes trobades, tindríem:
-Taps: un conjunt de taps de recipients ceràmics elaborats en fang. La majoria conserven inscripcions de reis i reines que permeten realitzar un recorregut històric; altres inscripcions revelen diferents tipus de productes que contenien els recipients. 
-Fragments de gres: trobem representacions bèl·liques, religioses, de navegació, ofrenes, representacions de treball.
-Fragment de l'estela de Guebel Barkal; relleus militars que donen informació sobre l’exèrcit i les campanyes de l’època; blocs de pedra calcària que pertanyen a capelles, tenen inscripcions relacionades amb rituals i ofrenes dedicades al faraó i al déu Amón-Ra... també es va localitzar: -la casa del sacerdot khonsu de l’època de Ramsés II; -objectes amb significat màgic relacionats amb el temple (pedres amb inscripció, fragment d’una figureta de terracota que representa una mare nua que dona la mà al fill, cobra de terracota...)
Sobre les NECRÒPOLIS, s’han trobat tombes de diverses èpoques. La necròpolis de finals del Primer Període Entremig són enterraments senzills, cadàvers amb cames estirades o flexionades i la major part tenen el rostre cap a l’est acompanyats de peces pel més Enllà.
Necròpolis del Regne Mig tenim tombes de funcionaris i sacerdots a una profunditat de cinc i deu metres, també, cambres funeràries. Localitzats cadàvers profanats i en un estat precari de conservació. Es troben objectes destinats a protecció i ritual. En la tomba XIV s’hi van trobar joies d’or i plata (petxina, braçalets...) 
Cartonatge de la dinastia XXII, té bona policromia i pertany a un personatge que rep el nom d´Amón-renef; presenta elements solars i d’osiris en què les ales esteses tenen una funció protectora. Com a divinitats de protecció Isis, Neffis i els quatre fills d'Horus...Tombes de les dinasties XXV i XXVI. 
En la tomba XXII es van trobar molts trossos de mòmies que havien estat profanades, i entre aquelles restes humanes amulets de protecció. Algunes de les restes més tardanes, presentaven evidències d’extrema violència.
El conferenciant acabava la seva exposició ensenyant unes fletxes de punta que pertanyen a períodes diferents. Dues fletxes en punta de sílex trobades en una tomba de Finals del Primer Període Entremig, i dues fletxes de ferro d’una època molt posterior. Els dos períodes tenen una separació de dos mil anys. Això ens demostra que aquest lloc ja fou ocupat molt abans de la construcció del temple i hi ha una evolució al llarg de la seva història. 
Resum de Joan Gurt, fotografies d'Esteve Garrell, Mercè Gasch i Marta Peitivi, cartell de Montserrat Lluch.