9 d’oct. 2023

Francesc Escarmís ens ha preguntat: I A TU NO ET FA MAL RES? Dimarts 10 d'octubre, 2023.

Començà la conferència fent la pregunta del títol: I A TU NO ET FA MAL RES…?

Francesc Escarmís, Fisioterapeuta-Osteòpata de professió i, actualment, “hobby”, ens fa saber que, quasi tots tenim algun dolor. És normal que, al pas del temps, es deteriorin les articulacions …

“El DOLOR és l’avís que alguna cosa no va bé”, real o imaginari. 100 milions d’americans pateixen dolor crònic, amb una despesa de 635 mil milions de dòlars. Supera els costos del càncer, el cor i la diabetis. És un problema mundial: ÉS UNA PANDÈMIA!!! A Espanya, 11 milions tenim algun dolor. El 2,8% del PIB es gasta en la seva atenció. Aquestes i més dades, ens donen la importància del tema

Històricament, diferents explicacions teòriques:
   -Hipòcrates, com “desequilibri dels humors”
   -el “ying i el yangde la medicina xinesa; 
   -el "càstig de Déu" a l’edat mitjana… Fins a 
   -Descartes que trobà explicació a “sentir el dolor al cervell”.

Golgi i Ramon i Cajal (premi Nobel) foren metges  que estudiaren el funcionament de l’aparell nerviós, explicant el funcionament i transmissió del dolor, al cervell. En successives diapositives, va fer una detallada explicació de les classes de dolor: agut, crònic, nociceptiu, neuropàtic, funcional, adaptatiu, perifèric, central, etc. etc… Així com, informació del cervell amb les seccions i parts que reben tota la informació de l’organisme.

També donà noms de professionals destacats: Louis Gifford, David Buttler, Rafael Torres, Arturo Goicoechea; Jordi Truñó… i l’actual conseller de Sanitat, Dr. Balcells, que ha destinat pressupost per incorporar 385 fisioterapeutes als CAP’s de Catalunya, decisió que significa una notable millora.

La part final fou, al meu entendre, la més interessant per basar-se en qüestions concretes que podem aplicar-nos a cada casuística personal. “El cervell és mal·leable” l’aprenentatge i l’entorn determinen la funció; pot organitzar-se tant en estructura com en funcionament.

“El dolor no és psicològic, sinó que és real, específic i propi de cada persona” A partir dels 40 anys, més del 50% de les persones tenim modificacions articulars sense que hàgim tingut cap dolor. Cal tenir-ho present. 

“El tractament del dolor sol ser pluridisciplinari”. L’exercici n’és el més important de tots. Eines biomèdiques i recursos bio-psico-socials són imprescindibles.  PERSONA-MEDICINA-FISIOTERAPEUTA són els protagonistes en cada cas i situació de dolor.  Va acabar amb una filmació personal dels exercicis que diàriament practica i que el mantenen en un molt bon estat físic.  

Resum de German Cequier, fotografies d'Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.