23 d’oct. 2022

Sara Capdevila ha parlat sobre LA RECERCA QUE ENS APROPA A LA MEDICINA DEL FUTUR, dimarts 25 d'octubre.

En aquesta època post pandèmica és bo parlar sobre la recerca mèdica que està fent un gran nombre d’investigadors arreu del món. Per això avui hem comptat amb la presència de la Sra. Sara Capdevila Larripa, directora tècnica del Centre de Medicina Comparativa i Bio imatge de Catalunya (CMCiB) de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol de Badalona.
La investigació és una tasca llarga en el temps i costosa monetàriament, aproximadament uns 1.200 milions €. Per a que un medicament surti al mercat d’una forma segura es necessita un temps de recerca de quinze anys i un costós treball per anar eliminant proves, aparentment fallides però necessàries, per arribar al medicament final, eficaç per curar una malaltia i millorar l’atenció dels pacients.

Hi ha diverses fases en aquesta investigació que la Sra. Capdevila va anar explicant i donant detalls.
-Una de les quals és la recerca que es fa en animals abans de ser testat el medicament en persones. En aquest camp hi ha molta polèmica, però ella va assegurar que s’està treballant amb rigorosos estàndards europeus que regulen l’activitat de recerca en animals; per la qual cosa els rosegadors, porcs, gossos, pollastres i peixos que s’empren, sempre se’ls procura el màxim de benestar animal tot fent atenció als principis de REEMPLAÇAMENT, REDUCCIÓ i REFINAMENT.(gràfics projectats)

-L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol es va inaugurar l’any 2019, està dotat de la màxima i més innovadora tecnologia on treballen investigadors de diversos hospitals catalans, per desenvolupar-hi les tècniques necessàries en els diferents àmbits de la salut. S’hi fa recerca sobre càncer, teràpia genètica, immunoteràpia, cardiologia, neurologia, SIDA, tuberculosi, sífilis, entre d’altres.
-Va remarcar la rapidesa en què es va fer la recerca de la vacuna contra la COVID-19 en tan poc temps, donat que es va aturar qualsevol altra investigació per donar pas al tema cabdal en aquells moments.
Finalment, va acabar l’exposició amb un vídeo on vam fer un recorregut per les instal·lacions del centre de recerca, on vam poder veure tots els millors i més moderns avenços tecnològics amb què s’està treballant, com per exemple la zona de quiròfans amb robots mecanitzats d’alta precisió.

Resum de Marta Peitivi, fotografies d’Esteve Garrell i Mercè Gasch
cartell de Montserrat Lluch.