14 de maig 2023

Òscar Farrerons ha parlat sobre HISTÒRIES DEL MONTSENY. Dimarts 16 de maig

Ahir vam tenir una conferència de proximitatÒscar Farrerons Vidal, arquitecte, doctor en enginyeria multimèdia, excursionista i expert en el tema que va venir a explicar, ens va acostar, encara més si cap, a la gran muntanya que tenim molt a prop: EL MONTSENY.
Al final, segur que tots els presents vam sortir coneixent més de la nostra gran muntanya, tant vista però de vegades no prou valorada, cuidada ni protegida com caldria.
Per mitjà del seu llibre: HISTÒRIES DEL MONTSENY, d’on va fer una acurada selecció de fets, anècdotes i històries, en va triar 10 de les moltes que hi han, i ens les va explicar amb tot luxe de detalls. Són deu històries reals, que han succeït al Parc Natural de la Reserva del Montseny. Històries en “minúscula”, relacionades amb la Història universal en “majúscula”.
1.- La memòria dels llops Per explicar l’enorme riquesa del mon animal que es registra al Montseny, va recordar la presència del llop fins a les darreries del segle XIX.
2.- La Muralla de Montgròs  En el context de l’imperi Romà, ens va parlar de com va influir en el Montseny i del cas concret de la resistència dels ausetans i com es van atrinxerar a la muralla de Montgròs (al Brull).
3.- El Gorg del Perxistor També de vegades la història es barreja amb llegendes locals, com en el cas de la història del Gorg del Perxistor.
4.- L’arbre de la Llibertat d’Arbúcies  La guerra ha estat, lamentablement, molt present al Montseny, i això es veu a la història de l’arbre de la Llibertat d’Arbúcies.
5.- Sant Segimon, penitent del Montseny  També va explicar una història relacionada amb Sant Segimon, fill del rei de la Borgonya i penitent del Montseny.
6.- Ramon Arabia, pioner del Montseny  Una altre història relacionada amb l’excursionisme científic al Montseny, van ser les primeres expedicions de Ramon Arabia.
7.- Joan Maragall i La Figuera. Escriptors i poetes són presents amb la increïble història de Joan Maragall i el mas de la Figuera.
8.- El comerç de la neu. Vam recordar els oficis tradicionals rememorant el comerç de la neu al Montseny.
9.- Aigua termal de La Garriga.
Va destacar un dels elements més preuats al massís, l’aigua, amb la història de les fonts termals de la Garriga.
10.- L’estela de La Calma Finalment, va recordar la petjada humana al Montseny, amb la història de l’estela de la Calma.
Amb sinceritat, sense ànim de fer publicitat, penso que valdria molt la pena llegir aquest llibre.

Resum de Joan Lledó, fotografies Esteve Garrell i Mercè Gasch, cartell de Montserrat Lluch.