26 d’oct. 2011

Francesc Bailon ha parlat sobre La cultura nòrdica: els víkings de Grenlàndia, dimarts dia 8 de novembre

Erik el vermell i els seus homes van ser els primers europeus que van arribar a l'any 982 d. C a una illa a la qual van posar el nom de Grenlàndia (Terra Verda). Durant quatre segles els víkings es van enfrontar amb els avantpassats dels inuit (primer els dorset i a continuació els thule), van establir diverses colònies i van fundar el primer arquebisbat a territori americà. Encara avui segueix sent un misteri la desaparició de la cultura nòrdica a Grenlàndia i tan sols, les restes trobades de les seves antigues colònies, donen testimoniatge dels primers assentaments europeus a Amèrica.
Grenlàndia, ens va explicar Francesc Bailon,
va ser colonitzada a través de l’estret de Baffur quan es va produir la fusió del gel Àrtic, cap el 2.500 aC fins el 200 dC.
Van haver diverses invasions i va ser habitada, de forma intermitent, per pobles procedents de l’Àrtic. Foren els inuits de cultura  Saqquaq, els de cultura Dorset (700 aC al 200dC.) i els últims, considerats els avantpassats dels actuals inuits, els de cultura Thule, procedents d’Alaska.
El 892 Èric el Roig la va descobrir. Estava desterrat a Islàndia i quan va retornar a Noruega va engrescar al seu poble a anar-hi, dient-los que era una “Terra Verda”. Van partir 25 naus, i en van arribar 14. Els víkings es van situar al SW de l’illa. Era una època de clima suau. El seu fill Leif Ericsson també hi va anar i en les seves incursions, va descobrir Terranova. Al s.XI es va introduir el cristianisme, van construir esglésies i van fundar la diòcesis de Gardar.
Comerciaven amb Europa (Islàndia i Noruega) exportant marfil (queixals de morsa), pells, i importants comandes de ferro i fusta. Durant el canvi climàtic (època glacial) va despoblar-se la colònia, ja que la temperatura va arribar fins a 160º sota zero. Només van sobreviure els actuals inuits. Mercè Gasch resum i fotografia